Kvinnor demonstrerar och håller upp plakat.
Demonstrationer mot kvinnorvåld i Mexiko City. Foto: RONALDO SCHEMIDT

Stora demonstrationer mot kvinnovåld i Mexiko

"Inte en till, inte en till"
1:47 min

I Mexiko demonstrerade igår tiotusentals människor mot våldet mot kvinnor, efter att en 19-årig kvinna våldtagits och mördats för en dryg vecka sedan.

I Mexiko mördas i genomsnitt sju kvinnor varje dag, och mycket få fall klaras upp.

"Inte en till, inte en till, inte en mördad kvinna till, det är machokulturen som måste dö" skrek tusentals demonstranter som marscherade genom Mexiko City igår.

Många bar plakat och banderoller till stöd för Mara Castilla, en 19-årig student som försvann efter att hon tog en taxi hem från en bar i staden Puebla den 8 september i år.

Men Mara kom aldrig hem. Föraren tog henne till ett hotell där han våldtog och ströp henne. Kroppen hittades flera dagar senare, och polisen har gripit mannen.

Fallet Mara Castillo är ett i raden av uppmärksammade mord på kvinnor i Mexiko. Varje dag dödas sju kvinnor runt om i landet, enligt FN.

Bara en tiondel av morden klaras upp, och myndigheterna verkar inte särskilt intresserade av att lösa fallen - tvärtom.

I maj i år hittades en annan student strypt i Mexiko City, och de ansvariga åklagarna skrev i rättsutredningen att hon var en dålig student och känd som promiskuös.

Formuleringarna satte igång en debatt om machokulturen i Mexiko, och på sociala medier raljerade kvinnor om vad åklagarna skulle skriva om de en dag hittades mördade, under hashtagen "si me matan" ("om de dödar mig").

19-åriga Mara Castilla skrev då på sitt twitterkonto: "Om de dödar mig så är det för att jag gillade att gå ut på kvällen och dricka öl."

Nu är hon det senaste offret för ett våld som tiotusentals demonstranter över hela Mexiko kräver att politikerna tar på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".