fingerprint cards
Fingerprint Cards. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fingerprint vinstvarnar

Biometriföretaget Fingerprint Cards flaggar för att intäkterna under tredje kvartalet kommer att hamna lägre än marknaden väntar sig. Apples lansering är en förklaring.

Fingerprints intäkter beräknas landa mellan 800 och 840 miljoner kronor under det tredje kvartalet, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Det skulle innebära att intäkterna hamnar i linje med föregående kvartal. Aktien föll kraftigt efter beskedet från företaget.

Bolaget uppger att det väljer att gå ut med informationen eftersom man bedömer att intäktsnivån väsentligt skiljer sig från marknadens förväntansbild.

"Fingerprint upplever för närvarande en avvaktande marknad och en bidragande orsak är Apples lansering", skriver företaget.

Utöver det har många kunder valt att gå över till baksidesmonterade sensorer. De ligger lägre i pris, något som påverkar intäkterna trots att antalet levererade sensorer väntas öka med 40 procent jämfört med andra kvartalet, enligt bolaget.

En svagare dollar uppges också bidra till minskade intäkter.

Vd Christian Fredrikson sade i en intervju med TT i förra veckan att Apples lansering av en ny telefon med ansiktsigenkänning som helhet är positiv för Fingerprint, eftersom den ökar intresset för biometri generellt, där Fingerprints lösningar är billigare.

- Irislösningen är klart billigare, mer kostnadseffektivt. Och den är säkrare. Fingeravtryck är väldigt mycket billigare, och det enda som kan existera i smartkort-industrin, sade han då, och syftade bland annat på köpet i våras av ett bolag som utvecklar ögonigenkänning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".