En man framför flera datorer.
Arkivbild. Foto: Thomas Winje/TT.

Misstänks för tusentals dataintrång – åtal idag

Ekots it-reporter: Skickade skadlig kod för att få tillgång till datorer
0:39 min

En lång rättegång väntar den liga som i dag åtalas för inblandning i grova dataintrång och omfattande bedrägerier på över 40 miljoner kronor.

Huvudmannen sitter häktad och åtalas på samtliga åtalspunkter: 60 stycken.

Tre åklagare, en biträdande regionpolischef i syd och en MSB-chef för operativ cybersäkerhet. Alla är på plats när det i eftermiddag hålls pressträff i Malmö om det omfattande ärendet.

Åtta personer misstänks för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättsbrott och grov urkundsförfalskning — för brott som begåtts i nästan ett år, från slutet av 2015 till och med ett tillslag den 3 oktober i fjol. Totalt handlar det om bedrägerier för mer än 40 miljoner kronor, enligt åklagarmyndigheten.

Bedrägeriligan misstänks ha begått tusentals dataintrång mot företag, myndigheter och kommuner.

--Det är en rad olika företag, det är politiska partier, myndigheter som drabbats av att man fått skadlig kod skickat till sig. Ibland har man lurats att dubbelklicka på den här filen och då har de fått tillgång till datorn.

Ekots it-reporter Joel Westerholm har börjat läsa den omfattande stämningsansökan på flera hundra sidor.

– Det rör sig bland annat om att få uppgifter till advokater för att få reda på hemliga uppgifter om deras klienter, en bank har lurats att betala ut flera miljoner kronor i felaktig utbetalning och liknande, säger Joel Westerholm.

Hur allvarligt är det här?

– Den omfattning det rör sig om att det ska ha pågått i ett å och det ska röra sig om 40 miljoner kronor det är väldigt stort särskilt för att vara i Sverige. Det är omfattande bedrägeri om de här uppgifterna stämmer, , säger han.

Sverigedemokraterna bekräftar för SVT Nyheter att partiet finns bland de tusentals drabbade – tillsammans med hundratals företag, fler än tio banker samt ett flertal myndigeter.

Även Lunds universitet är drabbad.

TT: Hur är ni drabbade?

– Det vet vi inte förrän förundersökningsprotokollet släpps fritt. Vi är lika undrande vi, säger Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet.

Han berättar att universitetet ibland kontaktar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) när någon "knackar på dörren":

– Om vi anser att det är av en sådan dignitet.

TT: Om ni är något slags brottsoffer här så borde ni ju vara informerade?

– Men det tvivlar jag på. Vi finns säkert med någonstans men, som sagt, exakt vad det innebär har jag ingen aning om, säger Per Gustafson.

Hittills har polis och åklagare varit förtegna om det stora åtalet, men i eftermiddag ska man alltså berätta mer om utredningen. MSB ska förklara hur organisationer kan förebygga den här typen av allvarlig brottslighet.

Rättegången börjar den 26 september och väntas inte vara avslutad förrän i mitten av december, efter totalt 33 förhandlingsdagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".