Eliasson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Eliasson: Brist på resurser är orsak till färre våldtäktsutredningar

Rikspolischefen svarar på kritiken i P4 extra
15 min

Rikspolischefen Dan Eliasson säger att det är bristen på resurser som är den huvudsakliga anledningen till att polisen inte hinner utreda våldtäkter och andra sexbrott i den takt myndigheten önskar. 

– Vi är pressade, vi halkar efter men jobbar för att hinna i fatt, säger han.

Våldtäkter och sexbrott blir liggandes när polisen prioriterar mord och gängkriminalitet. Ett fall som uppmärksammats den gångna veckan handlar om en tolvåring som misstänks ha utsatts för en våldtäkt. Trots att hon kunde peka ut och namnge den misstänkte gärningsmannen har polisen inte kommit någon vart i utredningen – sex veckor efter den misstänkta våldtäkten. Polisens förklaring har varit att man inte hinner med. 

Dan Eliasson ger i P4 Extra sin syn på polisens hantering av fallet. 

– I det här fallet där det fanns bevisning borde vi och hela rättsväsendet ha gjort mer, säger han. 

Samtidigt slår Dan Eliasson ifrån sig kritiken om att polisen inte prioriterar sexbrott. Enligt honom har brottstypen "högsta prioritet". Att det ändå är färre anmälningar om våldtäkt som leder till åtal handlar om bristen på resurser, menar han. 

– Det viktiga är att vi har tillräckligt många duktiga utredare och att de har de resurser de behöver, säger han. 

Dan Eliasson är övertygad om polisen snart kommer att göra ett trendbrott vad gäller att lösa fler våldtäktsfall. I och med att regeringen har satsat på polisen och skjutit till med extra resurser tror Eliasson att fler våldtäkter kommer att klaras upp redan i år.

Så du kan garantera att fler sexbrott kommer att klaras upp?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".