Jaswinder och Fatima visar Jai Hinds camps toaletter som är utan el och avstängda.
1 av 7
Jaswinder och Fatima visar Jai Hinds camps toaletter som är utan el och avstängda. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Två indiska kvinnor och en man i slumområdet Jai hind.
2 av 7
Förr stank slummen, innan vatten och avlopp kom. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Roschni Bibi står i skogsbrynet.
3 av 7
Finns ingenstans att gömma sig när man ska göra sina behov. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Indisk kvinna håller för mun och näsa i slummen.
4 av 7
Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Fatima Bibi visar avstängd toalett i Indien.
5 av 7
Fatima Bibi visar avstängd toalett i Indien. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Flickor på en soptipp i Indien.
6 av 7
Flickor i slummen riskerar våldtäkt om de gör sina behov utomhus. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Soumya Swaminathan
7 av 7
Foto: Johan Bergendorff/ Sveriges Radio.

En halv miljard indier utan toalett – ny film ska ändra vanorna

"Flickor som gör sina behov ute riskerar våldtäkt"
2:05 min

Halva Indiens befolkning gör sina behov i naturen. Om två år ska det vara slut med det har indiska regeringen lovat och utlovar 100 miljoner toaletter.

Men en stor del står oanvända för att folk inte ändrar sina vanor så snabbt och därför står nu hoppet bland annat till en ny Bollywoodfilm som heter Toalett - en kärlekshistoria, rapporterar vår globala hälsokorrespondent.

När bruden från stan upptäcker på bröllopsnatten att cykelhandlaren från landet hon gift sig med saknar toalett och att hon förväntas slå följe med grannkvinnorna för att göra sina behov på ett fält och dessutom blir sedd av sin svärfar med byxorna nere så brister det. Hon flyttar hem igen.

Brudgummen gör allt för att övertyga sin omgivning om att få bygga henne en toalett, men uppretade bybor påhejade av den konservativa pappan river den. Dock slutar kärlekshistorien lyckligt och har slagit kassarekord.

Filmen rider på den indiska regeringens flaggskeppsprogram att blixtsnabbt bygga toaletter till den halva miljard av befolkningen som i dag lättar sig utomhus. Avföringen sprider sjukdomar via vattendrag och dessutom innebär vanan en risk för sexuella övergrepp.

– Det är flera flickor här i vårt slumområde, Jai Hind camp, som våldtagits när de gjort sina behov i en skogsglänta, berättar Roshni Bibi.

– Men vi polisanmäler inte för då blir de inte bortgifta.

En domstol i Rajastan beviljade härom veckan en kvinna skilsmässa för att hennes man inte byggt en toalett åt henne. Hon tvingades hålla sig hela dagen och det liknade domaren vid tortyr.

Indiens regering har lovat 100 miljoner nya toaletter inom två år. Men kritiker påpekar att en del saknar avlopp eller vatten att spola och tvätta sig med. Andra används som förråd. För att nå det nationella toamålet har dessutom nitiska tjänstemän och bypatruller börjat straffa dem som bli påkomna i det fria.

– Jag tror inte att Indien kan få stopp på utomhusbajsandet till 2019 även om jag välkomnar målet, säger Madhavan som är chef för hjälporganisationen Wateraid i Indien.

Det räcker inte att bygga toaletter utan folk måste ändra sitt beteende och det tar tid, fortsätter Wateraidchefen.

Mer om Indien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".