Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge/TT
Arkivbild. Oslo tingsrätt. Foto: Heiko Junge/TT

Norsk polischef döms till 21 års fängelse för smuggling

Vår korrespondent i Norge: En skandal
1:13 min

Den norska polischefens ansvarsområde var bekämpning av narkotika och gängkriminalitet. Nu har han dömts till 21 år fängelse i Oslo tingrett för medhjälp till smuggling av närmare 14 ton hasch.

Idag kom domen mot en norsk före detta hög polischef som stod åtalad för att under många år ha hjälpt en av landets största narkotikasmugglare. 

– Eirik Jensen fälls på de tyngsta åtalspunkterna för grov korruption och narkotikabrott. Mot sitt nekande döms den tidigare polischefen för att i en lång räcka år hjälpt Norges största haschsmugglare att föra in ungefär 14 ton hasch i Norge, och han har även tagit emot betalning för det här, säger Sveriges Radios Norgekorrespondent, Jens Möller.

 Den tidigare polischef förnekar brott, trots det omfattande utredningsmaterialet.

– Det är bevisat bortom varje rimligt tvivel, sa domaren Kim Heger i samband med att han läste upp domen i Oslo tingsrätt.

– Det är unikt i norsk straffrätt att en polistjänsteman med så ledande ställning i polisen som Jensen har haft, med ansvar för att driva utredningar mot bland annat narkotikabrottslingar, i en rad år själv har gått tungt in i förbrytarverksamhet och med uppsåt har medverkat till det största narkotikabrottet i norsk rättspraxis, sa Heger.

Polisens kumpan, som fått öknamnet haschbaronen, har erkänt att han under 20 år smugglat in stora mängder hasch till Norge, och att detta underlättats genom att polischefen skickat kodade sms till honom. Enligt domen handlade meddelandena bland annat om att ge smugglaren information om när han kunde föra in knarkleveranser i landet med liten risk för att bli upptäckt av polis eller tull.

Vad innebär den här domen för förtroendet för norsk polis?

– Det är många som talar i termer av skandal att en norsk polisman under en rad år kunnat medverka till så här allvarlig brottslighet utan att bli upptäckt, säger vår Norgekorrespondent Jens Möller.

– Nu döms han alltså till lagens strängaste straff i Norge, 21 år fängelse.

Jensen sa i domstolen att han ska överväga att överklaga domen.

"Haschbaronen" döms till 15 års fängelse. Han fick viss straffrabatt för att ha angivit Jensen.

Relaterat

Mer om Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".