En biskop och kö till kyrkovalet.
Ragnar Persenius biskop i Uppsala stift om det ökade intresset för att rösta. Foto: Claudio Bresciani/TT och Petra Lindell / TT.

Den politiska debatten har hjälpt till att locka väljare

Biskop: Inget parti har politiserat kyrkan lika mycket
2:03 min

Den rådande politiska debatten har hjälpt till att få folk till vallokalerna, säger Ragnar Persenius biskop i Uppsala stift. Det har också gått bra för de etablerade riksdagspartierna i årets val.

Strax över en miljon, eller 18 procent av de röstberättigade, röstade i årets kyrkoval. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1950.

– Helt fantastiskt. Att öka valdeltagandet från 12.8 till 18.22 procent som det ser ut, är helt fantastiskt, säger kyrkovalledare Anki Bondesson.

Nytt från i år är att det har varit möjligt att förtidsrösta sedan den 4 september och man har också satsat på totalt 1600 fler vallokaler jämfört med förra valet 2013. 

Socialdemokraterna är fortsatt störts i det högsta beslutande organet Kyrkomötet men bäst har det gått för Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det har också gått framåt för nomineringsgrupper som Posk och Vänstern i Svenska kyrkan. 

Men något som också bidragit till det höga valdeltagandet är den politiska debatten, säger Ragnar Persenius biskop i Uppsala stift. I media har mycket fokus legat på Sverigedemokraternas framsteg i kyrkovalet. Partiet ökade från 6 procent till 9 procent. 

– Det var nog många som trodde de skulle få avsevärt mer och det tyder ju på att stödet inte är så stort, säger Ragnar Persenius. 

Innan valet gick SD ut och kritiserade kyrkan för att ha blivit för politisk. Men det är något som Persenius inte håller med om. 

– Vad man vill är ju att kyrkan inte ska engagera sig i samhället. Man vill inte att kyrkan ska dra konsekvenser av sin egen tro och bekännelse. Och då är det så att det är inga som har partipolitiserat svenska kyrkan så till den grad som Sverigedemokraterna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".