Brasiliens nya riksåklagare kvinnan Raquel Dodge.
Raquel Dodge tillträdde som ny riksåklagare i dag. Foto: Evaristo Sa/TT

Oro för ökad korruption med ny riksåklagare i Brasilien

"Utredning mot presidenten kan läggas ned"
2:03 min

I Brasilien installeras i dag en ny riksåklagare, som många tror kommer begränsa korruptionsutredningen mot flera högt uppsatta politiker, däribland president Michel Temer. Vår korrespondent är på plats i Brasilia.

– Brasilien går igenom en reningsprocess just nu. Men harmoni mellan våra institutioner är ett måste för att rättsstaten ska fungera, sa Raquel Dodge, när hon i dag tillträdde som ny riksåklagare i Brasilia.

Uppe på podiet bredvid talarstolen satt en leende Michel Temer, Brasiliens president som utnämnt den nya riksåklagaren. Temer låg i en öppen konflikt med den tidigare åklagaren, som försökte ställa honom inför rätta för korruption.

– Jag blir väldigt glad av att höra vår nya riksåklagare betona vikten av att följa lagen. Vi kan inte tolerera övertramp och maktmissbruk från rättsapparaten, sa president Michel Temer när det var hans tur att tala.

I Brasilien tror många bedömare att den nya riksåklagaren Raquel Dodge kommer begränsa korruptionsutredningen, som omfattar flera högt uppsatta politiker och företagsledare. Hon har redan aviserat att hon kommer byta ut personer i den särskilda grupp som ansvarar för utredningen.

Åklagarmyndighetens metoder har länge ifrågasatts, men de senaste veckorna har kritiken ökat efter att det uppdagats att en åklagare uppmanat ägarna för ett stort köttföretag att spela in flera politiker i hemlighet, däribland president Michel Temer. Inspelningarna, där politikerna pratar om mutor, har sedan hjälpt företagsledarna att få lägre straff.

Raquel Dodge har öppet visat sitt motstånd mot de kontroversiella metoderna, och ska före utnämningen till riksåklagare haft ett hemligt möte med Michel Temer, som inte registrerades enligt gällande regler. Många spekulerar i att utredningen mot presidenten nu kommer läggas ner.

Relaterat

Mer om Brasilien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".