Bilden visar åklagaren Helena Ljunggren, tillsammans med Peter Jonegård från MSB och åklagaren Peter Ståhl på presskonferens på Rättscentrum i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT.
Åklagaren Helena Ljunggren har lett förundersökningen. Foto: Emil Langvad/TT.

38-åring åtalas i rekordstor bedrägerihärva

Åklagare: Man har skickat ut mejl med skadlig kod
1:46 min

En av de hittills största utredningarna om dataintrång och bedrägerier nådde idag fram till åtal. En 38-årig man i Malmö är huvudåtalad.

Utredningen har pågått sedan hösten 2015. Den 3 oktober 2016 slog polisen till mot den 38-årige man som nu suttit häktad i nästan ett år. Han misstänks vara hjärnan bakom bedrägerierna. Bevisen för det har polisen hittat i de två datorer de tagit i beslag från honom. 

– Man har skickat ut mejl till olika organisationer där man har bifogat en fil med skadlig kod som man har förmått folk att öppna. På det sättet har man berett sig tillträde till deras it-miljö och kunnat hämta hem lösenord, filer och information som man har varit intresserad av, säger Henrik Söderman, en av åklagarna i målet.

Åtalet gäller 26 fall av grovt dataintrång och 16 fall av grova bedrägerier liksom flera försök till liknande brott. De drabbade är 20 olika företag, flera banker och finansiella institut, där Swedbank drabbats värst, men även Kriminalvården och Sverigedemokraterna.

Bedragarna har kommit över intern information som sedan använts för att beställa varor eller betala ut pengar, till exempel genom att man ändrar bankgironummer till en känd kund. Svårupptäckt, eftersom utbetalningarna ibland sker automatiskt, konstaterar kammaråklagare Helena Ljunggren som har lett förundersökningen.   

– I vissa fall är det ju en helt automatisk process där man inte har någon mänsklig hand som sitter bakom utan ändringarna sker inne i systemen och utbetalningarna sker per automatik, säger Helena Ljunggren.  

I Sverigedemokraternas fall har man inte kunnat se hur bedragarna har använt informationen, bara kunnat konstatera att ett dataintrång skett. 

Enligt åtalet har bedragarna kommit över 25,5 miljoner kronor. Av det har 17 miljoner säkrats på olika konton och aldrig nått bedragarna, men resten är borta. Om de olika försöken till grovt bedrägeri hade lyckats, hade det omfattat ytterligare 15 miljoner kronor. 

Åklagarna har begränsat åtalet, det finns ytterligare fall av bedrägerier och dataintrång som fortfarande utreds. 

Den huvudåtalade 38-årige mannen har inte svarat på utredarnas frågor i förhör. Hans advokat Jan-Anders Hybelius säger att han delvis erkänner brotten, men att det är andra än han som ligger bakom det hela.   

– Det är uppdragsgivare som inte är med i det här målet, säger Jan-Anders Hybelius.  

Som han berättar om vilka de är? 

– Nej, det tror jag inte att han kommer att göra. Inte namnge, det vågar han nog inte.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".