Trump om FN: För mycket byråkrati

1:53 min

Donald Trump riktar kritik mot FN och säger att byråkrati hindrar organisationen från att nå sitt potential.

I morgon ska USA:s president Donald Trump för första gången tala i FN under debatten i generalförsamlingen. Men han har redan idag bjudit in ministrar och statschefer till ett möte om att reformera FN, som han länge kritiserat.

– Trump vill gärna se ett annat FN i framtiden och han uppmanar och stödjer generalsekreterare Guterres att reformera FN och göra det mer effektivt. Han har kritiserat FN för att vara för byråkratiskt och att dålig ledning har gjort att FN inte har nått sin fulla potential, säger Ekots New York-korrespondent Fernando Arias efter att ha lyssnat på mötet.

Donald Trump lyfte också fram att inget medlemsland bör behandlas orättvist när det gäller hur mycket man bidrar med till FN.

– Det återknyter till den kritik han har haft om att USA betalar för mycket till FN. För Trump är det här också ett sätt att inrikespolitiskt visa att han menar allvar med den kritik han haft mot stora internationella samarbeten som kostar mycket för USA, säger Fernando Arias.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har också talat på mötet i dag och han höll med Trump om mycket.

– Guterres sa att byråkrati håller honom sömnlös om nätterna. Han sa också att man redan blivit bättre på vissa frågor, bland annat att stödja visselblåsare men också att man blivit bättre på jämställdhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista