Operationsinstrument på en bricka i en operationssal.
Få kirurger lever upp till rekommendationen att ha gjort 25 prostatacanceroperationer per år. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Prostatacancerförbundet: Låt färre sjukhus operera

"Många män lever med biverkningar efter operationen"
1:47 min

Operationerna måste ske på färre sjukhus för att kirurgerna ska få tillräcklig erfarenhet, säger Prostatacancerförbundet.

Prostatacancerförbundet reagerar nu på Ekots nyhet från i morse. Där kunde vi höra om att många kirurger som opererar prostatacancer inte har tillräcklig rutin. De gör inte de 25 operationer per år som det Nationella vårdprogrammet för prostatacancer och Socialstyrelsen rekommenderar. Och det ökar risken för biverkningar som urininkontinens och impotens, hävdade ledande urologer.

Prostatacancerförbundet talesman Calle Waller kräver nu att operationerna av prostatacancer ska centreras till några få kliniker där kirurgerna har tillräcklig erfarenhet.

– Vi vill att man koncentrerar vården till några få enheter som driver kvalitet och kan ta större volymer. Som patienter måste vi kräva det här eftersom väldigt många män lever med biverkningar som till stor del hade kunnat undvikas om vi haft optimal kirurgi, säger han.

Calle Waller på Prostatacancerförbundet vill att vården av prostatacancer ska centreras till några få kliniker i landet, och att bara de kirurger som lever upp till Socialstyrelsens rekommendationer ska få operera där. Han reagerar med oro på den statistik Pär Stattin, ordförande för nationella Prostatacancerregistret tagit fram, som visar att bara tio procent av kirurgerna som opererar med öppen teknik och 50 procent som opererar med robotteknik levde upp till det Nationella vårdprogrammet för prostatacancer och Socialstyrelsens rekommendationer om 25 operationer per år.

Klas Göran Gravander har prostatacancer och i rädsla för biverkningar avböjde han att bli opererad.

– Eftersom jag fortfarande är yrkesverksam ville jag inte gå omkring på jobbet i blöja. Inkontinent och impotent är inget som imponerar på omgivningen, säger han.

Annika Strandhäll är socialminister med ansvar för sjukvårdsfrågor. Hon förstår Prostatacancerförbundets krav på att bara de mest erfarna kirurgerna ska få operera prostatacancer och att vården ska samlas till några få kliniker.

– De här mer specialiserade komplicerade insatserna behövs koncentreras. I grund och botten handlar det om att sätta patientsäkerheten före lokal prestige. Vi kommer inte kunna göra allting överallt. Det är för dyrt och vi kommer inte kunna upprätthålla tillräcklig kvalitet, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".