Dataintrång och datakablar. Thomas Winje Øijord / Lars Pehrson / TT
Thomas Winje Øijord / Lars Pehrson / TT

Många företag drabbade i rekordstora it-bedrägeriet

Vd för Gekås: De är sofistikerade
1:29 min

Många företag och myndigheter finns med i den omfattande bedrägerihärva där åtal väcktes i dag i Malmö.

Ett av de drabbade företagen är Gekås i Ullared där Jan Wallberg är vd:

– Det är väl tyvärr så att det blir allt vanligare och det gör väl oss alla uppmärksamma på att vi måste se över våra rutiner och att vi har bra processer säkerhetsmässigt. De är ganska sofistikerade de här bedragarna.

Hur pass drabbade är ni, vad handlar det om?

– Vi är målsägare här i rättegången för drygt två miljoner. Men i det här fallet har pengarna aldrig landat i orätta händer utan de stoppades på vägen i säkerhetssystemen.

Åtalet gäller åtta personer och handlar om bedrägerier på drygt 25 miljoner kronor och försök att komma över ytterligare 15 miljoner – där bedragarna ska ha tagit sig in i datorer via falska mejl med en skadlig kod som tagit över datorer.

Bland de drabbade finns myndigheter, organisationer och företag. Förutom Gekås finns också Ikano bank, Resurs bank, Klarna och NCC. Även Swedbank finns med som i mars förra året ska ha lurats att betala 4,3 miljoner kronor till ett konto som bedragarna kontrollerade.

På Ikanobanken handlar det enligt åtalet om att den misstänkte gärningsmannen kom över användarnamn och lösenord hos en anställd för att sedan kunna göra en överföring på 3,3 miljoner. Patrik Axsäter är försäljningschef företag på Ikano Bank.

– Det är inga av våra kunder som har drabbats ekonomiskt, utan det var tre stycken försök varav ett lyckat. Belopp och sådant, det hänvisar jag till förundersökningen. Men det viktiga att säga är att vi fått tillbaka merparten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".