Satellitbild visar orkanen Maria som drar in över östra Karibien.
1 av 3
Foto: TT
Staden Petit-Bourg på ön Guadeloupe. Maria passerade strax söder om ön som ändå har fått omfattande skador.
2 av 3
Staden Petit-Bourg på ön Guadeloupe. Maria passerade strax söder om ön som ändå har fått omfattande skador på grund av hårda vindar och kraftigt regn. Foto: CEDRIK-ISHAM CALVADOS
Översvämmad gata i staden Petit-Bourg på ön Guadeloupe. Maria passerade strax söder om ön som ändå har fått omfattande skador.
3 av 3
Översvämmad gata i staden Petit-Bourg på ön Guadeloupe. Maria passerade strax söder om ön som ändå har fått omfattande skador på grund av hårda vindar och kraftigt regn. Foto: YVES THOLE

Orkanen Maria ökar i vindstyrka

Premiärministern: Vi har förlorat allt
2:51 min

Orkanen Maria har nu åter ökat i styrka till en kategori 5-orkan. Tidiga rapporter kommer nu om omfattande skador på ön Dominica efter . Maria rör sig nu söder om ön Guadeloupe och är på väg mot Jungfruöarna och Puerto Rico.

Maria är just nu runt 300 km söder om St Croix en av de Amerikanska Jungfruöarna, uppger det amerikanska orkancentret National Hurricane Center (NHC). 

Vindar på över 250 km i timmen drog in över ön och lokala myndigheter har rapporterat att runt 15 cm regn fallit under det senaste dygnet.

– Vi har förlorat allt, skriver Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit skriver på sin Facebook-sida.

Han skriver att taket på hans eget hus blåst bort och att han befarar att många skadats av stormen. Men det finns inga officiella uppgifter om skadade. Han varnar också för jordskred efter det kraftiga regnet. 

– Min största rädsla inför morgonen är att vi kommer att vakna till nyheter om allvarliga skador och möjliga dödsfall, som ett resultat av sannolika jordskred som utlöses av stora mängder regn. 

Maria har just nedgraderades tillfälligt till kategori 4 på morgonen men nu har vindstyrkorna ökat igen till kategori 5.

– Det är för tidigt att säga om orkanen kommer röra sig upp mot USA:s ostkust men den rör sig nu över Karibien, säger Sandra Andersson på SMHI.

Orkanen är nu på väg i nordvästlig riktning och orkanvarning är utfärdad på öarna Guadeloupe, Saint Kitts och Nevis, Brittiska och Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico, skriver NHC.

NHC varnar nu för kraftiga vågor, översvämningar och jordskred som kan orsakas av de kraftiga regnet som följer Maria. 

"Ytterligare styrka väntas under de närmaste 24 till 36 timmarna, och Maria väntas bli en extremt farlig stor orkan under de närmaste dagarna", meddelar NHC.

Relaterat

Mer om Karibien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".