Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Suu Kyi: Flyktorsaken ska utredas

Publicerat tisdag 19 september 2017 kl 05.52
Suu Kyi fördömer brott mot mänskliga rättigheter
(1:51 min)
Aung San Suu Kyi
Foto: Aung Shine Oo/Lim Huey Teng/TT

Med anledning av våldet mot och fördrivningen av minoritetsgruppen rohingya i Burma, höll Aung San Suu Kyi ett tal till nationen.

Det kan ha varit ett av Aung San Suu Kyi viktigaste tal någonsin det hon idag höll i Burmas parlament i huvudstaden Naypyidaw.

Men det var inte till parlamentarikerna där som hon riktade sina ord utan till alla i världen som kritiserat henne för den humanitära krisen som folkgruppen rohingya utsatts för och som lett till att över 400 000 flytt till grannlandet Bangladesh.

– Vi känner stort för de som tvingats fly men vill också påminna om att det finns andra grupper i Rakhainestaten som också lidit under denna konflikt, sade Burmas ledare inför ett fullsatt parlament i huvudstaden Naypyidaw .

På första parkett satt ambassadörer och andra diplomater för talet ska först och främst ses som ett ta till alla dom som de senaste veckorna riktat hård kritik mot nobelpristagaren för att inte ha gjort mer och visat mer känsla för alla de som flytt landet.

Inte en gång under talet nämnde hon den statslösa muslimska folkgruppen rohingya med namn, utan sade uteslutande muslimer. Och inte sedan den 5 september ska militären ha utfört upprensningsaktioner enligt Aung San Suu Kyi och att det nu ska utredas varför folk fortsätter fly.

Men en grupp journalister som varit i Rakhaine har rapporterat om hur de sett buddistiska grupper sätta eld på byar efter att ha fått order om det.

I Rakhaine finns det många milisgrupper som genom åren med militärt styre fått stor självständighet att utföra sina aktioner.

Hon tog också upp frågan om medborgarskap och sade att det finns en process, men att alla muslimer inte vill delta i den, och uppmanade dom att göra det då de inte har något att förlora. Men den processen innebär att de inte får registrera sig som rohingya utan måste avsäga sig sin etniska tillhörighet.

Och de som flytt ska få komma åter, lovad Suu Kyi.

– Vi är villiga att så snabbt som möjligt sätta igång med processen om återvändande för de som är registrerade som flyktingar härifrån, sa hon.

Men om det innebär att man tidigare måste ha varit registrerad som flykting i Burma eller om det gäller de som nu registreras i Bangladesh framgick inte.

Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas 409 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".