Bildsplitt: Flyktingar och Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
Burmas ledare Aung San Suu Kyis tal om våldsamheterna och flyktvågen från landet kritiseras. Foto: Dar Yasin/TT och Aung Shine Oo/TT.

Amnesty: Suu Kyi stoppar huvudet i sanden

FN vill få tillgång till de våldsdrabbade områdena
1:49 min

Hård kritik riktas mot Burmas ledare Aung San Suu Kyi efter hennes första tal om den senaste tidens fördrivning av minoritetsgruppen rohingya. Nu kräver FN full tillgång till landet och vill att regeringen publicerar den interna rapporten om våldsamheterna i delstaten Rakhine.

– Det är viktigt för oss att med egna ögon se platserna där överträdelserna ska ha ägt rum, säger Marzuki Darusman, ansvarig för den FN-utredning som inletts kring våldsamheterna i landet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi sade i sitt tal på tisdagsmorgonen att hon inte räds internationella utredare, men samtidigt har regeringen i landet inte gett utredarna tillstånd att komma till de konfliktdrabbade områdena.

– Det är en allvarlig humanitär kris som kräver brådskande uppmärksamhet. De hundratusentals förtjänar att sanningen utreds, säger Darusman. 

Flera människorättsorganisationer har riktat kritik mot landet och dess ledare. Amnesty Internationals chef för Sydostasien och Stillahavsområdet, James Gomez, sa efter talet att Suu Kyi tydligt visat att hon och regeringen "stoppar huvudet i sanden".

Han fortsatte med att säga att hennes tal inte var mycket mer än en blandning av lögner och skuldbeläggning av offren.

Aung San Suu Kyi sade inte ett ord om FN:s fördömande av arméns våld som etnisk rensning och nämnde inte rohingyerna vid namn.

Men hon bjöd in diplomater att se själva och sa att orsakerna till konflikten måste utredas.

Samtidigt uttryckte hon medkänsla för alla som har flytt i ett försök att blidka det internationella samfundet.

Men efter hennes tal sade Burmas försvarsminister att det i själva verket är rohingyer som är skyldiga till etnisk rensning mot andra minoriteter, men att de påstår det motsatta och världen tror på dem.

Rohingyafolket har flera gånger under de senaste decennierna tvingats fly i stora mängder - men aldrig så snabbt eller så många som nu.

Människorättsgrupper befarar att Suu Kyis löfte om att de ska få återvända från Bangladesh till Burma bara är tomt.

Att talet skulle bana väg för fred i Burma ser inte heller Jesper Bengtsson, chef för tankesmedjan Tiden och författare till en bok om Suu Kyi, som särskilt troligt.  

– Jag har svårt att se att det förändrar situationen för rohingyer. Det finns risk att det blir en permanent flyktingsituation för flera hundra tusen människor och på den situationen gav hennes tal ingen lösning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".