Exklusivt: Newt Gingrich om Trump och Nordkorea

5:58 min

USA:s president kommer aldrig tillåta att Nordkorea skaffar sig kapaciteten att utplåna en amerikanska stad, det säger Newt Gingrich som är tidigare talman i amerikanska representanthuset och nära vän till Donald Trump, i en exklusiv intervju med Ekot.

– Risken är att Nordkorea inte förstår Trump, tillägger general Jack Keane, en av USA:s tidigare högsta militärer. Keane blev även erbjuden posten som Trumps utrikesminister.

Sanktioner mot Nordkorea kommer inte att bita. Det är slutsatsen som flera experter och makthavare drog på YES-konferensen i Kiev i helgen. ett möte som även kallas för Östeuropas eget Davos. 

– Jag tror att Donald Trump är djupt övertygad om att han inte kommer att tillåta eller riskera att Nordkorea utplånar en amerikansk stad och dödar hundratusentals människor.

Trumps attityd är att han måste stoppa dem. Sedan om det sker genom en direkt attack, det är möjligt, eller genom att skjuta ned missilerna när de just avfyras från koreahalvön, det är också möjligt. Men oavsett vilket kommer han inte att riskera en amerikansk stad.

Newt Gingrich, tidigare talman i Representanthuset, som gjort sig känd som en hårdför republikan och en nära vän till Trump, har nyligen gett ut boken "Att förstå Trump".

Newt Gingrich ser Trump som ett nytt fenomen i politiken, och en person som ständigt missbedöms och feltolkas av journalister.

– Hur ser du på hans sätt att kommunicera i en sådan här kris? Hans tweets skapar stor osäkerhet i omvärlden, många undrar över hans impulskontroll.

– Jag har sagt till honom att 80 procent av tweetsen är effektiva, men några är rent destruktiva. Men han bättrar sig, han går ibland för fort fram, och det kan man inte som president. Han borde kolla först med sina rådgivare eftersom hela världen lyssnar, men det är en del av hans personlighet. Han är en fri själ som inte vill att någon kontrollerar honom.

– Djupt i hans personlighet finns också att han instinktivt slår direkt tillbaka mot den som attackerar honom, egenskaper som inte är lika acceptabla nu när han är president, som när han var affärsman eller presidentkandidat.

Men Newt Gingrich anser att det är ett övergående problem och att Trump lär sig efter hand.  

– Han talar med mellan fem och 15 ledare i veckan. Han är ständigt intresserad av att höra vad andra tänker. Han är en ständigt lärande person.

Men när det gäller Nordkorea tror Newt Gingrich att Trump står fast vid en hård linje. Tidigare sanktioner och förhandlingar med Nordkorea har inte gett resultat.

– I över 20 år har de nordkoreanska ledarna ljugit för världen och för amerikanska presidenter. Jag tror att Donald Trump känner att han måste vara ärlig. Det är Nordkoreas problem ifall de inte förstår detta, inte vårt. Det handlar inte längre om en förhandling utan om att tvinga dem.

En av USA:s tidigare högsta militärer, general Jack Keane som erbjöds posten som försvarsminister av Donald Trump efter valsegern, men som tackade nej med hänvisning till sin frus bortgång, tror också att Trump menar allvar. Och att det finns en stor risk att Nordkoreanerna inte förstått detta.

– Nordkoreas ledning agerar helt rationellt. De vill ha kärnvapenmissiler för att säkra att ingen försöker störta dem, så som skedde i Irak med Saddam Hussein eller i Libyen med Khadaffi. Kim Jung-Uns farfar tyckte att det räckte med att rikta kärnvapen mot Sydkorena, nu anser Kim Jung- Un att hotet måste utvidgas mot hela den amerikanska befolkningen.

– Tidigare, trots protester från flera amerikanska presidenter, har nordkoreanerna kunnat fortsätta att utveckla sitt kärnvapenprogram.Men nu är det inte Obama som är i vita huset utan Trump och det är en ny policy som råder - ett militärt angrepp är ett alternativ, vilket det inte var tidigare, säger Keane.

Så vad händer om Nordkoranerna inte förstår att Trump är annorlunda och ifall Trump får sin vilja igenom i Vita huset.

– En bra fråga, vi vet inte, det är därför situationen är så allvarlig, säger Jack Keane som hoppas att kineserna via kontakter får till ett byte i det högsta ledarskiktet, att Kim Jung-Un byts ut.

- Det är högst osäkert om det är möjligt, men det är det mest önskvärda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista