Under de senste tre veckorna har hundratusentals rohingyer sökt sig till flyktinglägren i Bangladesh.
Under de senste tre veckorna har hundratusentals rohingyer sökt sig till flyktinglägren i Bangladesh. Foto: Dominique Faget/TT och Dar Yasin/TT.

Ekot på plats: Kritisk situation för rohingyer på flykt i Bangladesh

Alice Petrén: Det här är nog det värsta jag sett
2:19 min

Över 400 000 rohingyer har flytt till Bangladesh efter den senaste våldsupptrappningen i Burma. Men även i det nya tillflyktslandet är situationen för den redan hårt utsatta minoritetsgruppen kritisk.

Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén, med uppdrag att bevaka frågor om migration och flykt, är på plats i ett av flyktinglägren.

– Det här är nog det värsta jag sett, människorna här har något dött i blicken, säger Alice Petrén.

Under de senste tre veckorna har hundratusentals rohingyer sökt sig till flyktinglägren i Bangladesh. Kapaciteten i lägren är begränsade och många är hungriga, utmattade och blöta efter uteblivna matleveranser och kraftiga regnväder.

– Människor vadar fram i gyttjan och står i långa köer för att eventuellt få någon platsbit att sova på.

Alice Petrén uppskattar att ungefär 75 procent av de som befinner sig i lägret är barn och kvinnor. Många vill och förutsätter att de ska kunna återvända till Burma, men än så länge är läget för osäkert.

– Hjälparbetarna pratar på lång sikt och har inga förhoppningar om att någon ska kunna åka tillbaka i morgon direkt, dessutom gör de uteblivna leveranserna av förnödenheter att man oroar sig för att epidemier ska sprida sig, säger Alice Petrén.

Relaterat

Mer om Bangladesh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".