Hand som håller en tom konservburk.
1 av 5
Ett eventuellt förbud måste godkännas av länsstyrelsen. Foto: Björn Lindgren/TT.
Moderaterna.
2 av 5
Moderata kommunalrådet Carina Wutzler är nöjt med uppmärksamheten kring tiggeriförbudet i Vellinge. Foto: Odd Clausen.
Landskrona.
3 av 5
Torkild Strandberg(L), kommunalråd i Landskrona, vill också förbjuda tiggeri i kommunen. Foto: Odd Clausen.
Miljöpartiet.
4 av 5
Miljöpartisten Angela Everbäck i Vellinge är kritisk till förslaget om tiggeriförbud. Foto: Odd Clausen.
Vellinge.
5 av 5
Inga tiggare utanför mataffären i Vellinge i måndags eftermiddag. Foto: Odd Clausen.

Fler kommuner förbereder tiggeriförbud

"Staten har talat om problem i flera år, men ingen lösning i sikte"
1:58 min

I kväll väntas kommunfullmäktige i Vellinge besluta om att förbjuda tiggeri på en rad platser i kommunen. Innan ett beslut träder i kraft måste det godkännas av länsstyrelsen och flera andra kommuner väntar på beskedet därifrån.

– Om länsstyrelsen godkänner Vellinges förslag, så tror jag inte det ska behöva ta särskilt lång tid innan vi tar ett liknande beslut, säger liberalen Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. 

Finns det ett tiggeriproblem i Landskrona?

– Det finns människor utanför i stort sett varje livsmedelsaffär i Landskrona som tigger. Men jag vill vara tydlig med att det handlar om två saker, det ena är naturligtvis hur det är i Landskrona, men den andra är vilken signal vi som land sänder, säger Torkild Strandberg.

– Den politiska nivån på statlig sida har ju under ett långt antal år talat om hur stort det här problemet är, men efter fyra-fem år finns ju fortfarande ingen lösning i sikte. Jag tycker det är svagt, jag tycker det är ett underbetyg, säger han.

Det är Länsstyrelsen i Skåne, som ska avgöra om Vellinges beslut stämmer överens med den lagstiftning som reglerar kommunernas lokala ordningsstadgor, och man har tre veckor eller i undantagsfall två månader på sig.

– Allting som rör de här lokala ordningsföreskrifterna kollas av länsstyrelsen, och om vi inte gillar det så upphävs det, säger Mikael Ringman, pressansvarig på länsstyrelsen.

I Vellinge stöds Moderaternas tiggeriförbud av Liberalerna och Sverigedemokraterna vilket innebär 39 av 51 mandat. Men det finns motstånd, bland annat från miljöpartisten Angela Everbäck.

– I Vellinge finns, eller har funnits fyra eller fem tiggare, och att de skulle störa ordningen, så att man skulle behöva skriva in ett förbud i den lokala ordningsstadgan, det kan vi inte se nödvändigt över huvud taget.

Moderata kommunalrådet Carina Wutzler konstaterar att uppmärksamheten kring Vellinges initiativ är stor.

– Jag tror att man har en bild av att i Vellinge vågar man ta tag i även de svåra frågorna. Jag tror att vi visar på politiskt mod här.

Men även att hon inte bara får applåder.

– Jag har fått lite mail som ifrågasätter min människosyn och mina värderingar, det får man väl vänja sig vid när man är politiker, säger Carina Wutzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".