Byggnad med Telias logotyp.
Telias huvudkontor i Solna. Foto: Jessica Gow/TT.

Telia på väg att avveckla ägande i Turkcell

Beskrivs som "surdeg"
1:32 min

Mobilföretaget Telia har nu sålt av allt direktägande i det turkiska mobilföretaget Turkcell - som ett led i att lämna Centralasien.

Det här är en investering som kantats av rättstvister och kallats för en surdeg, konstaterar Thomas Heath, som är telekomanalytiker på Danske Bank.

– Det är väl en ganska bra beskrivning. Man hoppades ju på att få kontroll och kunna införliva Turkcell i Telia redan 2005 och nu har det gått 12 år och man är fortfarande kvar i en komplicerad ägarstruktur där man inte har någon kontroll, trots att man har stort ägande. En surdeg är nog en bra beskrivning tyvärr.

Försäljningen av Turkcellsaktier motsvarande sju procent av ägandet gav 4,1 miljarder kronor när de auktionerades ut på börsen och Telia har därmed sålt allt direktägande i den turkiska teleoperatören.

Fortfarande återstår ett stort indirekt ägande på 24 procent i ett bolag där det sedan flera år pågår rättsliga tvister mellan ägarna och att avyttra den posten är inte okomplicerat, säger Thomas Heath.

– Det indirekta ägandet är svårare för där är man låst i komplicerade ägarupplägg med andra ägare och det är helt enklet inte bara upp till Telia. Vår bedömning är att Telia gärna hade sålt det här om möjligheten bjöds och till ett rimligt pris.

Telias finansdirektör Christian Luiga säger att aktieförsäljningen ingår i strategin att lämna Centralasien och fokusera på Norden och Baltikum.

Hur länge Telia sedan blir kvar med sitt indirekta ägande i Turkcell kan han inte svara på.

– Det är inte vi själva som bestämmer helt, utan vi jobbar varje vecka med att förändra den situationen som vi har. När det situationen och positionen förändras - då kan vi ta ställning och diskutera hur vi vill ta oss ur Turkcell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".