Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Parterna förhandlar om etablering

Publicerat tisdag 19 september 2017 kl 16.38
"Kommer igång så snart som möjligt"
2:00 min
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto:Thomas Johansson / TT.

Fack och arbetsgivare har ambitionen att enas om avtal för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

I dag begärde LO förhandling med 33 arbetsgivarorganisationer. En av dem är Teknikföretagen där förhandlingschef Anders Weihe tror att förhandlingen kommer att dra igång inom kort. 

– Ja, det är jag ganska övertygad om att den kommer igång så snart som möjligt, vi jobbar på att hitta tider nu, säger Anders Weihe. 

Det handlar om att hitta ett enklare sätt att komma in på arbetsmarknaden i ett läge när företag har svårt att rekrytera samtidigt som många är arbetslösa, varav en växande andel är nyanlända invandrare. 

LO och Svenskt Näringsliv har inte lyckats komma överens och Teknikföretagen har då fört samtal med flera fack om så kallade etableringsanställningar.

LO vill nu ta tillbaka initiativet och begär förhandling direkt med 33 arbetsgivarorganisationer. 

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hoppas att LO-förslaget om utbildningsjobb kan giftas ihop med förslaget om etableringsanställning.

 – Det är bråttom så till vida att just i dag har vi en brinnande högkonjunktur där företagen saknar 100 000 medarbetare samtidigt som vi har 350 000 arbetslösa där en majoritet är utrikesfödda. 

Hur viktigt är det med lägre lön för att det här ska bli något? 

– Arbetsgivaren säger att det är den viktigaste delen och lönekostnader har vi också erkänt som ett problem. 

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe räknar med att det är förslaget om etableringsanställning med 8000 i lön och 8000 i bidrag från staten till den anställde, som är utgångspunkten i förhandlingen. 

– När jag förhandlar utgår jag ifrån de papper som jag har skrivit. 

Nu bildas förhandlingsdelegationer på båda sidor och även det största tjänstemannafacket Unionen räknar med att gå in i en förhandling. 

Parterna vill att staten ska vara med som en tredje part och det är regeringen beredd på, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

– Ja. 

Vad skulle ni kunna bidra med? 

– Jag kanske inte ska gå förhandlingarna i förväg. Låt parterna sätta sig och förhandla, så får vi se i vilka delar det är lämpligt att staten är en part i en överenskommelse, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".