Sjukvårdspersonal i ett patientrum.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Patienter på fel avdelning skadas oftare

"Undvikbara skador kostar nio miljarder kronor årligen"
1:32 min

Enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting skadas patienter oftare om de utlokaliserats.

Den hittills största granskningen av journaler från sjukvården visar att omkring 110 000 patienter drabbas av vårdskador varje år. Och för de patienter som blivit utlokaliserade - alltså ligger på en avdelning för andra typer av skador och sjukdomar än man drabbats av - för dem är antalet skador dubbelt så högt jämfört med dem som ligger på rätt avdelning.

– Det som är oroande är att andelen patienter som utlokaliseras ökar mellan 2015-2016 från tre till fyra och en halv procent, säger Hans Rutberg, tidigare professor i patientsäkerhet, och en av rapportens författare.

– Det innebär att 60 000 patienter hamnar på en avdelning som inte har den här specifika kompetensen, så det är ganska många patienter det handlar om.

Från 2013-15 minskade det totala antalet patientskador i svensk vård, men sen dess har utvecklingen stått still. Samtidigt blir det fler och fler patienter som vårdas på en avdelning som inte har kompetens för det patienterna drabbats av. Då uppstår nästan dubbelt så många skador som om de legat på rätt avdelning.

Hos utlokaliserade patienter är de vanligaste vårdskadorna trycksår och vårdrelaterade infektioner. Och det kräver längre sjukhusvård, så den redan stora bristen på sängar i vården ökar, och det här kostar stora summor, enligt Hans Rutberg.

– Ja totalt sett så kostar de undvikbara skadorna nio miljarder kronor årligen beroende på att om man får en skada så ligger man i genomsnitt åtta ytterligare dygn på sjukhuset. Ofta beror det på den skada man fått, avslutar Hans Rutberg.

Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".