Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långt kvar till arbetslöshetsmålet

Regeringen vill ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020
2:01 min
Skylt med texten "Här kan du söka 132 743 lediga jobb"
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT.

Det går bra på svensk arbetsmarknad men det kommer ändå att bli svårt att nå regeringens mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Trots bland annat satsningar på snabbspår och introduktionsjobb för att få gruppen utrikesfödda i arbete och ökade anslag till yrkeshögskolan för att få bättre matchning på arbetsmarknaden - så kommer regeringen få svårt att nå sitt mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Arbetslösheten är generellt sätt rätt låg. Det går bra i svenska ekonomi och det går bra för svensk arbetsmarknad. Några grupper har det besvärligare – det är i hög utsträckning personer som är nya i landet och personer som i ganska hög utsträckning har svag utbildningsbakgrund, säger Håkan Gustavsson som är prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Lägst arbetslöshet i EU förra året hade Tjeckien följt av Tyskland på 4,0 respektive 4,1 procents arbetslöshet.

En arbetslöshetssiffra som inte ens regeringens egen prognos förutspår för 2020. Där tror regeringen att arbetslösheten kommer att ligga ungefär som i dag på runt 6 procent. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson håller fast vid målet och menar att flera av de utbildningsinsatser som regeringen presenterar i höstbudgeten är ett steg på vägen.

– Vi har det läget att vi har jättemånga lediga jobb och arbetsgivarna ropar efter arbetskraft med rätt kompetens och vi har rätt många arbetslösa som inte har rätt kompetens. Då kan man säga som arbetsmarknadsminister att det går att göra något åt. Vi kan satsa på utbildning och matchning så att vi rustar de arbetslösa med rätt kompetens så att de kan ta de lediga jobben. Det där är ibland lättare sagt än gjort, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.  

– Vi har arbetat med snabbspår som de som är utbildade när de kommer till Sverige och nu går vi vidare med lokala jobbspår.

Håkan Gustavsson håller med om att det är bra att satsa på utbildning, men enligt Arbetsförmedlingens prognoser så kommer arbetslösheten att öka något under nästa år.

Och för att Sverige ska ta sig ner på samma nivåer som Tjeckien och Tyskland, då krävs det en större omställning på arbetsmarknaden.

– Utvecklingen är i långa stycken väldigt positiv, men för att kraftigt sänka arbetslösheten så krävs det ganska mycket. Dels satsningar på utbildning som vi faktisk ser nu. Men i viss mån i ändrade beteenden hos arbetsgivarna som vi till den viss del ser nu men som vi behöver mer av och inte minst i privat sektor, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".