Byggnad
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Skatteverket ska kartlägga månggifte

300 registrerade fall av bigami eller polygami
1:01 min

Regeringen kommer inom kort att ge skatteverket i uppdrag att kartlägga månggifte. Det behövs en översyn av de 300 registrerade fallen av bigami eller polygami i Sverige menar Heléne Fritzon migrationsminister

– Jag tror att en väldigt viktig ingång är att man skaffar sig en god kunskap om vad finns bakom den här bilden av de trehundra äktenskapen på Skatteverket är det så att det finns barn inblandade är det så att det ligger långt tillbaka i tiden, vi vill ha svar på de frågorna och med utgångspunkten att månggifte är förbjudet i Sverige, säger Heléne Fritzon.

Hon menar att Sverige bör vara tydliga när det gäller värderingar och jämställdhet. Studio ett berättade tidigare i veckan om en familj där mannen hade tre fruar och ett stort antal barn där familjen fick fler lägenheter i närheten av varandra i Stockholmsområdet vilket väckt reaktioner

– Det här är i grunden oerhört komplicerat, det vill jag vara noga med att understryka, säger Heléne Fritzon.

– Just det faktum att det handlar om barn, det handlar om försörjning, det handlar i förlängningen om arvsregler och annat. För mig är jämställdheten så otroligt viktig att jag tycker att det här är oerhört prioriterat att det här uppdraget kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".