Vatten från hjälpsändning delas ut.
Vatten från hjälpsändning delas ut. Foto: John Moore/TT.

Åtta miljarder mer till bistånd nästa år

"Vi ser behov av att motverka negativa effekter av klimatförändringarna"
1:48 min

Det blir en stor ökning av pengar till biståndsverksamheten i budgeten för nästa år enligt vad Ekot erfar.

Den största delen av de åtta miljarderna kommer från att regeringen använder en mindre del av biståndet till flyktingmottagandet i Sverige, den posten är drygt fem miljarder kronor.

Tidigare har ju flera biståndsorganisationer kritiserat regeringen för just detta, att relativt sett stor summa används i Sverige istället för utomlands.

Själva ökningen på drygt åtta miljarder kronor kan härledas till tre punkter, dels alltså att en mindre andel av pengarna används till flyktingmottagande i Sverige. Dessutom handlar det om att det mått, bruttonationalinkomsten, som biståndet beräknas utifrån, har ökat, och sedan också ett nytt sätt att räkna fram det.

Enligt uppgift till Ekot kommer pengarna bland annat att användas till ökade satsningar på sexuell och reproduktiv hälsa, på miljöbistånd och på humanitärt bistånd.

– Vi ser behov av att motverka negativa effekter av klimatförändringarna, där finns enormt mycket att göra som biståndet behövs till. Det handlar exempelvis om att inte bygga på flodbankar, det säger Magnus Walan, policyrådgivare på biståndsorganisationen Diakonia.

Relaterat

Mer om Budgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".