Rasmassor och en kvinna i munskydd som lyfter en sten
Hjälparbetare och frivilliga kämpar för att hitta överlevande. Foto: Alfredo Estrella/TT.

Dödssiffran stiger efter skalvet i Mexiko

Lotten Collin: Människor ligger begravda under bråte
1:07 min

I Mexiko har nu minst 149 bekräftats döda efter jordbävningen som igår skakade landet. Minst 21 barn omkom efter att deras skola kollapsade i jordskalvet, rapporterar AFP. Epicentrum låg bara 100 kilometer söder om huvudstaden Mexico City, där människorna fortfarande ligger begravna under rasmassorna.

Mexikansk TV rabblar namn på byggnader som ramlat ihop i huvudstaden, med uppmaningen att människor ska ta sig dit med filtar, vatten, ficklampor och mat. Utanför de platser där människor ligger begravda i rasmassorna står långa köer med volontärer som vill hjälpa till att gräva fram överlevande.

Flera barn ska ha omkommit när en skola kollapsat, listan på de överlevande läses också upp, så att deras anhöriga vet vilket sjukhus de som ska ta sig till.

Skalvet kom bara ett par timmar efter att invånare i Mexiko City hållit en minnesceremoni för att hedra offren i jordbävningen 1985, då 10 000 människor dog i huvudstaden. I samband med det hölls också en jordbävningsövning. Strax därefter började varningssirenerna ljuda igen - och den här gången var det på riktigt.

Skyskraporna började vaja och hela fasader föll ner. Uppemot 50 byggnader har helt ramlat ihop i Mexico City, och många fler har utrymts på grund av stora sprickor i väggarna. Spontana hjälpcentrum har upprättats för människor som inte vågar sova hemma.

Frågan är hur stora skadorna är söder om huvudstaden, i delstaterna Morelos och Puebla, där skvalet hade sitt epicentrum. Många områden är utan el och telefonnät och ambulanser har svårt att komma fram till områden där vägarna gått av på mitten. Räddningsarbetet kommer bara bli svårare när mörkret nu fallit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".