Hus med texten Dem Deutchen volke och en tysk flagga utanför.
Flagga utanför tyska förbundsdagen. Foto: Tobias Schwarz/TT.

Hur blir Tyskland med AfD i parlamentet?

Övriga partier säger att de inte kommer samarbeta med AfD
1:55 min

Tyska opinionsmätningar förutspår en entydig seger för Angela Merkel i förbundsdagsvalet på söndag. Allt eftersom valdagen närmar sig riktas därför mer intresse mot vad som ska hända efter valet, inte minst vad det innebär att Alternativ för Tyskland tar plats i parlamentet.

Alternativ för Tyskland, AfD, som bara har drygt fyra år på nacken, grundades i protest mot Europolitiken och räddningspaketen för Grekland. Men det har sedan dess splittrats och de mer nationalkonservativa strömningarna har fått överhanden.

– Vi iakttar en allt starkare dragning åt en högerextremistiskt inriktning, säger statsvetaren och partiforskaren Oskar Niedermayer vid Freie Universität i Berlin.

I och med flyktingkrisen hösten 2015 fick AfD ett kraftigt uppsving och extrema krafter har blivit mer tongivande. Främlingsfientlighet och islamofobi är partiets kärnteman. Det har samtidigt skrämt bort traditionellt konservativa väljare som kunde tänka sig att rösta på AfD för att skicka ett protestbudskap till andra partier.

Alla partier har ett antal protestväljare säger Niedermayer, men hos AfD är den andelen dubbelt så stor som hos de etablerade partierna, vilket gör stödet mer flyktigt. Sedan toppnoteringarna har opinionssiffrorna backat och ligger nu runt tio procent.

Men partiet har ändå chans att bli den tredje största kraften när det för första gången tar plats i det nationella parlamentet. Väl där förutspår Oskar Niedermayer att de interna motsättningarna mellan en mer pragmatisk och den mer extrema flygeln kommer att skapa problem för AfD.

– Om ledningen inte tar entydigt avstånd från extremisterna tror Niedermayer att partiet inte blir långlivat. På grund av Tysklands förflutna har högerextrema partier svårt att etablera sig i det tyska partilandskapet.

Övriga partier har deklarerat att de inte kommer att ha någonting med Afd att göra i förbundsdagen.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".