Ulf Kristersson, ekonomisk talesperson (M), och finansminister Magdalena Andersson (S).
Ulf Kristersson, ekonomisk talesperson (M), och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow och Jonas Ekströmer / TT

M: Mycket pengar till få konkreta förslag

Oppositionen kritisk till regeringens budget
2:23 min

Regeringen presenterade i dag sitt förslag till budget för nästa år. Finansminister Magdalena Andersson föreslår reformer för 40 miljarder kronor. Bland annat ökar barnbidraget med 200 kronor per månad från den första mars nästa år.

– I dag kan vi berätta att vi höjer barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar, det betyder att vi infriar ett vallöfte. Barnbidragets grundbelopp har varit oförändrat sedan 2006 och därför föreslår vi att vi ökar det med 200 kronor i månaden från och med mars 2018, sade hon.

Regeringen förslår satsningar på 40 miljarder kronor nästa år. Samtidigt betalas 40 miljarder kronor av på statsskulden.

Bland förslagna satsningar finns skattesänkningar för pensionärerna, satsningar förbättringar i sjukvården och satsningar på miljöåtgärder.

När det gäller den ekonomiska tillväxten räknar regeringen med att BNP ska växa med 2,5 procent nästa år.

Sysselsättningsgraden är rekordhög med över 82 procent i åldrarna 20-64 år.

Däremot är arbetslösheten fortsatt hög. Den sjunker med 0,7 procent till 5,9 procent nästa år.

Magdalena Andersson vill satsa på utbildning av de arbetslösa.

– De utbildningssatsningar vi gör kommer att vara oerhört viktigt för att kunna vidga de flaskhalsar vi ser, men också långsiktigt stärka den svenska konkurrenskraften genom att vi höjer utbildningsnivån i arbetskraften, sade hon.

Oppositionen kritiserar regeringen. Emil Källström är Centerpartiets ekonomisk politiska talesperson.

– Ska man göra något för Sveriges barn ska man se till att de föräldrar som inte har något jobb att gå till samtidigt som barnen går till skolan, får ett sånt att gå till. Det är det enskilt viktigaste.

Kristedemokraternas ekonomiska talesperson är Jakob Forssmed.

– Jag skulle vilja se sänkt skatt och framförallt en stor arbetsmarknadsreform för människor som finns långt ifrån arbetsmarknaden.

Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, sade på en pressträff att budgeten spretar.

– Budgeten spretar, den använder väldigt mycket pengar till få konkreta resultat, sade han.

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, kallar regeringens budget för "kortsiktig, snudd på populistisk".

Han tycker att budgeten innehåller skadliga skattehöjningar och att det går för mycket pengar till migration och integration.

Vänsterpartiets Ulla Andersson kommenterar årets budget.

– Vi har fått igenom lån till körkort, ökat sommarlovsstöd som nu kommer omfatta alla lov under året, avgiftsfri kollektivtrafik under loven och avgiftsfri simskola, sade hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".