Rebeller kan störa valet i Sierra Leone

Bland alla partier som ställer upp i valet i Sierra Leone på tisdag finns Ruf, Revolutionary United Front, rebellerna som med sina våldsamma metoder mördade och skövlade. Rebellerna kan komma att ställa till med oroligheter under det kommande valet, rapporterar SR:s utsända Marianne Kihlberg.
Ruf är idag en försvagad och splittrad rörelse och ledaren Fodah Sankoh sitter i fängelse. – Utan Fodah Sankoh ingen demokrati och ingen fred, gastar Saddam Mussey. Männen runt honom hötter med knytnävarna och skränar. Stämningen är upprörd och på gränsen till hotfull. I korsningen mellan Charlotte Street och Light Foot Boston, mitt i Freetown har Ruf, Revolutionary United Front, dom beryktade rebellerna sitt partihögkvarter. Här är avspärrat, kravallpolis med sköldar och hjälmar, FN-soldater i pansarfordon och till fots och ett par hundra mycket förbannade Ruf:are. Bärsärkagång i partilokaler Det var här de drabbade samman i helgen med anhängare från regeringspartiet, SLPP, president Kabbahs parti. Gatan är full av stora stenar och bråte, partilokalen är vandaliserad. – Där, skriker en man, där dödade de en av våra och där borta en annan. Vi vill ha kropparna, vi vill ha tillbaka våra kamrater. – Frige Sankoh, skrålar andra, Ruf:s grundare och ledare sitter sen två år i fängelse. Han sitter isolerad, avskuren från yttervärlden och väntar på rättegång. Männen här är före detta rebellsoldater, nyligen avväpnade, demobiliserade. De allra flesta är arbetslösa och många är drogberoende och många, många av dem vet inte om något annat liv än livet som rebell, livet med bössa i handen. Universitetslektor som presidentkandidat Inför valet har Ruf lagt till ett p på slutet, p som i parti. Utanför vallokalen står valmantrat - fred och försoning. I Fodah Sankohs frånvaro har Ruf valt Pallo Bengura som sin presidentkandidat. Pallo Bengura är universitetslektor, före detta FN-ambassadör och har aldrig deltagit i kriget. Hur hans stöd bland de före detta slagskämparna ser ut är oklar. Han är den enda av alla presidentkandidater jag träffar under den här veckan som inte är omgiven av hundratals supportrar. Huset där vi träffas verkar tomt förutom de fyra FN-soldaterna som avdelade att garantera hans säkerhet. – Vi står för försoning i detta landet. Vem som helst kan tala om försoning, säger Pallo Bengura. – Men det är i vilken utsträckning folket accepterar RUFP, det är det som visar hur långt människor är villiga till försoning. Pallo Bengura undviker alla frågor som handlar om Ruf:s avskyvärda övergrepp under kriget. – Låt oss vänta och se vad domstol och sanningskommissionen kommer fram till, säger han. – Och, påpekar han, inte alldeles utan fog, alla sidor gjorde sig skyldiga till våldsövergrepp på civila.
Marianne Kihlberg, Freetown
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".