Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här svarar partierna om kurdiska folkomröstningen:

1. Har kurder rätt till en folkomröstning om självständighet enligt ert parti?

2. Kommer ert parti att stödja ett självständigt Kurdistan baserat på folkomröstningens resultat?

Socialdemokraterna:

1. Ja, naturligtvis. Vi tror på alla folks rätt till självbestämmande, även om vi inte tycker att tidpunkten är optimal.

2. Ett ja förutsätter att folkomröstningen genomförts på ett korrekt och legitimt sätt. KRG måste garantera att de demokratiska institutionerna, såsom ett oberoende parlament, fungerar. En god dialog mellan centralregeringen i Bagdad och KRG måste upprättas om förutsättningarna för att genomföra folkomröstningens resultat. Dessutom får det inte leda till ytterligare instabilitet i området.

Moderaterna:

1. Den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak har rätt till folkomröstning enligt artikel 140 i Iraks konstitution från 2005. Moderaterna har inget skäl till egen uppfattning.

2. Nej. Moderaterna anser att en sådan viktig fråga inte bör fortskrida utan att Iraks federala regering och den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak är överens. 

Sverigedemokraterna:

1. Ja.

2. Ja.

Miljöpartiet:

1. Ja, Miljöpartiet har en lång tradition av att stå upp för kurdernas rättigheter och frihet. En folkomröstning är i linje med kurdernas rätt att bestämma över sin egen framtid.

2. Ja. Folkrättens kriterier för ett erkännande är idag redan uppfyllda. Om kurdernas folkomröstning innebär ett utropande av ett självständigt Kurdistan bör Sverige också erkänna denna stat. 

Centerpartiet:

Har valt att inte svara på frågorna.

Vänsterpartiet:

1. Vänsterpartiet har genom historien varit konsekvent i vårt stöd till kraven på kurdiskt självbestämmande. En folkomröstning i irakiska Kurdistan har varit utlovad sedan länge. Att den nu ska ske är ett viktigt och positivt steg.

2. De senaste åren har de politiska konflikterna ökat i irakiska Kurdistan. Vänsterpartiet är starkt oroat över rapporterna om övergrepp mot kvinnor, journalister, hbtq-personer, minoriteter och oppositionella.

En eventuell självständighet för irakiska Kurdistan behöver hanteras inom folkrättens ramar och med respekt för de grupper som kommer utgöra minoriteter i en ny statsbildning. 

Liberalerna:

1. Ja.

2. Ja. 

Kristdemokraterna:

1. Även om folkomröstningen juridiskt sett kan ifrågasättas, finns det onekligen skäl till förståelse för kurdernas vilja för självbestämmande.

2. Kristdemokraterna har som utgångspunkt att Irak ska hålla ihop, att landet ska ta ytterligare steg i demokratisk riktning där alla minoriteters rättigheter och regionala självstyren respekteras. Självständighet kan bara ske i samförstånd med parlamentet i Bagdad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".