Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Travar med häften och händer.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Ris och ros till regeringens budget

I dag presenterades reformer på drygt 40 miljarder
2:21 min

Regeringens budget får som vanligt både ris och ros av ekonomiska bedömare och parterna på arbetsmarknaden.

Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, tycker inte att regeringen tar höjd för sämre tider i budgeten.

– Man ökar ju permanenta utgiftsökningar genom barnbidrag, underhållsbidrag, sjukaktivitetsersättning, sjukpenning och även bostadstillägg. Det klart att det är behjärtansvärda reformer, men vad gör man när konjunkturen vänder neråt när man bränt allt krut nu och underlåtit att vidta strukturella reformer.

Tycker ni att det läggs pengar på rätt saker?

– Vi tycker att det hade varit snyggt om man sänkte skatten för personer som arbetar och för personer som driver företag, säger hon.

Men på motsatta sidan ger LO:s ordförande, Karl- Petter Thorwaldsson, idel beröm åt satsningarna i regeringens budget.

– Det är ju väldigt roligt att man får uppleva en offensiv budget som har en fördelningsprofil som faktiskt ger det mesta av skattesänkningarna och det mesta av satsningarna till människor med låga och normala inkomster. Det känns riktigt bra i dag.

En del av den kritik som riktats mot förslagen i budgeten är att det satsas för lite på integration, och till utbildningar som ger jobb för att fler ska komma ut snabbare på arbetsmarknaden. Men säger Karl-Petter Thorvaldsson.

– Jag måste nog säga att jag inte håller med. Därför att de stora satsningarna ligger på utbildning och de är ju snart uppe i nivåer som motsvarade det som kallades för kunskapslyftet på slutet av 90-talet. Det är ju det industrin och egentligen hela näringslivet efterfrågar.

Anna Breman, chefekonom på Swedbank, välkomnar flera satsningar på utbildning, men hon vill se mer reformer på arbetsmarknaden.

– Utbildningsinsatserna är bra, men man hade kunnat göra mer för att sänka kostnaden för att anställa, exempelvis nyanlända. Det hade varit önskvärt. 

Konjunkturinstitutets prognoschef, Ylva Hedén Westerdahl, tillhör också dem som efterlyser fler reformer för integration på arbetsmarknaden.

– Vi skulle vilja se ännu mer reformer riktade mot de nyanlända som har kommit in och som har låg utbildning.

– De reformer som vi ser kommer att förbättra matchningen eller göra att det blir lättare för dem att få jobb. Men vi tycker nog att det skulle vara mera utan sådana åtgärder som under lättar för dem att få jobb.

Mer om Budgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".