Folkmassa med flaggor.
Foto: Lluis Gene/TT.

Spanska civilgardet utför räd i Barcelona

Flera politiker greps i samband med räden
1:43 min

Konflikten trappas upp kring Kataloniens omstridda planerade folkomröstning. Under morgonen har det spanska civilgardet genomfört en räd mot flera av regionparlamentets institutioner i Barcelona och gripit minst 16 personer, bland dem flera politiker.

Det var strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen som det spanska Civilgardet började genomsöka flera av det katalanska regionparlamentets institutioner i Barcelona, bland annat finansministeriet, it-avdelningen men också ett it-företag.

Civilgardet söker efter material som har med den folkomröstning att göra som planeras till den första oktober.

I samband med räden greps flera politiker, bland dem Josep Maria Jové och Lluis Salvadó.

De misstänks för trolöshet mot huvudman och förskingring, enligt den katalanska dagstidningen El Periódico.

Konflikten mellan den spanska regeringen och den katalanska regionregeringen har trappats upp sedan Katalonien röstade igenom en lag som tillåter en regional folkomröstning om självständighet.

Under de senaste dagarna har det spanska civilgardet beslagtagit affischer och flygblad och förhör har inletts med de många borgmästare runt om i Katalonien som har sagt att de kommer att låta folkomröstningen äga rum.

Den spanska regeringen har nu också tagit kontroll över den katalanska regeringens finanser för att kontrollera så att medel inte används för den folkomröstning som inte är tillåten enligt spansk lag.

Många människor har nu samlats i Barcelona för att att protesterna mot civilgardets operationer och för rätten att hålla en folkomröstning.

"No tinc por" ropar de bland annat: "jag är inte rädd".

Samtdigt som räden pågick i Barcelona, så hölls en debatt i det spanska parlamentet i Madrid. Premiärminister Rajoy sa där att:

– Det som händer i Katalonien är ett försök att upplösa konstitutionen och lagen och när folk sätter sig över lagen så måste staten reagera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".