Högar med papper och porträttbild på man.
Foto: TT/Sveriges Radio.

Analys: Regeringar går men budgetar består

Oppositionen är hård i sin dom över regeringens budget. Ändå kan väljarna räkna med att många av förslagen består vem som än vinner valet 2018, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna tycker att regeringen är för slösaktig. Men trots att de protesterar mot en rad av regeringens utgiftsökningar är det inte troligt att de kommer att rulla tillbaka ändringarna om de får chansen efter valet 2018.

Barnbidragen sänks knappast. Det är inte troligt att nån regering vill återinföra avgifter för mammografi eller screening mot livmoderhalscancer. Få politiker vill utlova avgifter på mediciner till barn. Eller göra tandvården dyrare.

Och att någon regering aktivt skulle minska statsbidragen till förlossningsvård verkar inte sannolikt. Höja skatten för pensionärer är närmast otänkbart. Gå till val på att minska bostadstilläggen vore politiskt djärvt.

Varje regering låser sina efterträdare. Ett exempel är inkomstskatterna där de rödgröna partierna protesterade varje gång alliansregeringen genomförde ett nytt jobbskatteavdrag.

Men trots att de själva nu regerat i snart fyra år har de inte vågat rulla tillbaka avdragen utan i stället valt andra metoder för att höja skatter.

Likadant med fastighetsskatten. Trots att de själva ville ha kvar den har Socialdemokraterna nu tvärvänt och lovar att inte återinföra den. Och det RUT-avdrag de en gång protesterade mot omhuldas nu även av Socialdemokrater om än i något bantad form.

Förklaringen är naturligtvis att så många väljare har nytta av förslagen. Man stöter sig ogärna med en miljon barnfamiljer. Eller med villägare och pensionärer. Särskilt inte när det handlar om grupper som är stora bland de rörliga mittenväljare som avgör vem som får regeringsmakten.

Det är lättare, och ibland politiskt nödvändigt, för regeringar att göra återställare på områden som som inte drabbar deras kärnväljare.

En borgerlig regering kan, som alliansregeringen, sänka värdet av arbetslöshetsersättningen och ta bort avdraget för fackavgifterna. En socialdemokratisk regering kan höja skatterna för folk med högre inkomster och på sparkonton.

Om Sverige får en borgerligt ledd regering efter nästa val kommer de stora förändringarna att synas i skatte- och arbetsmarknadspolitiken. Att skära på arbetsmarknadsutbildningar och subventionerade jobb är politiskt smärtfritt för borgerliga partier och att sänka skatterna på arbetsinkomster närmast nödvändigt.

Den riktigt svåra nöten är vad som händer om vi får en blocköverskridande regering. Ska Socialdemokraterna få till ett samarbete med Centern och Liberalerna krävs en budget som ger de egna väljarna hicka.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".