Människor i Mexico City röjer bland spillror och bråte efter det kraftiga jordskalvet som skakade Mexiko idag
Människor i Mexico City röjer bland spillror och bråte efter det kraftiga jordskalvet som skakade Mexiko idag Foto: Alfredo Estrella /TT

Oro för efterskalv efter jordbävningen

"Det var som en film"
2:16 min

Arbetet med att hitta överlevande under raserade byggnader fortsätter i Mexiko efter jordbävningen. Men faran är inte över. Av oro för efterskalv har svensk-mexikanska Oyuki Matsumoto en väska packad med förnödenheter ifall hon behöver lämna landet.

 – Man kan ju inte sova på riktigt, man vaknar hela tiden. Man får lämna en väska med lite grejer, batterier, en flash, pengar och sånt, säger hon. 

Oyuki Matsumoto trodde först att det var fortsättning på den årliga jordbävningsövningen som pågick tidigare på morgonen.

Detta till minne av det skalv som den 19 september 1985 dödade 10 000 personer, även den jordbävningen hade epicentrum i närheten av Mexiko City.

– Det var som en film. Räddningstjänst och polis var redan på gatorna och tre timmar efter inträffade jordbävningen på riktigt. Det kändes overkligt, säger hon.

Nu är hon tillbaka i hemmet tillsammans med några vänner som inte kunde ta sig hem efter jordbävningen.

El och internetnätet låg nere och det var trafikstopp på flera håll. De har haft svårt att sova och är oroliga för efterskalv.

Trots det planerar Oyuki Matsumoto att inte gå till jobbet. I stället vill hon och hennes vänner hjälpa till i räddningsarbetet.

Många ligger fortfarande under rasmassorna. Bara i Mexiko City har ett fyrtiotal byggnader rasat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".