Två flickor leker med docka
Två flickor leker med en docka vid flyktinglägret Souda på Chios i Grekland. Foto: Petros Giannakouris

En miljon asylsökande i limbo i EU

Väntar fortfarande på besked om de får stanna eller inte
1:40 min

Hälften av de asylsökande som kom till Europa under flyktingkrisen 2015-2016 lever i limbo och väntar fortfarande på att få besked om de får stanna eller inte.

Det är det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research som tittat på vad som hänt de migranter som kom till EU och sökte asyl under den största flyktingkrisen i Europa sen andra världskriget.

Totalt handlar det om över 2,2 miljoner asylsökande under åren 2015-2016.

Av dem väntar alltså fortfarande över en miljon på att få sitt slutgiltiga asylbesked. De flesta av dem bor i flyktingförläggningar och får inte arbeta.

Ungern och Grekland är sämst i klassen, där väntar över 90 procent av de asylsökande fortfarande på beslut.

Sverige och Tyskland, de två länder som tog emot flest asylsökande, har klarat sig något bättre, men fortfarande lever hälften av de asylsökande i limbo och väntar på besked om de får stanna eller inte.

Kortast är väntetiderna för syrier och eritreaner som ofta får ja på sin asylansökan. Tyskland och Belgien har haft snabbspår för just syrier som kunnat hålla ned väntetiderna till under tre månader.

Men de andra stora flyktinggrupperna under de här åren - afghaner och irakier – har inte haft samma tur. Närmare 80 procent av afghanerna och över 60 procent av irakierna väntar fortfarande på besked.

Enligt rapporten fick 40 procent av dem som sökte asyl i Europa under flyktingkrisen uppehållstillstånd, med rätt att stanna, åtminstine tillfälligt. Ungefär tio procent har fått avslag och har återvänt hem, antingen friviligt eller med tvång.

Men fortfarande saknas uppgifter om cirka 100 000 asylsökande som fått nej på sin ansökan. De uppges ha avvikit, vilket innebär att de kanske lever i i Europa som papperslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".