Kärnkraftsverket Barsebäck och professor John Hassler.
Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT, Finanspolitiska rådet / HANDOUT

"Otydlig information kan ge dolt stöd till kärnkraften"

Professor Hassler: Kan handla om tiotals miljarder i skillnad
1:52 min

Kärnkraftsindustrin får kritik för att ge otydlig information om kostnaderna för den framtida avvecklingen. Det kan drabba framtidens skattebetalare, enligt professor John Hassler på Stockholms universitet.

Före årsskiftet ska regeringen bestämma hur mycket pengar som kärnkraftsindustrin ska sätta av under åren 2018–2020 för den framtida kärnkraftsavvecklingen, då gammalt bränsle och kärnkraftverk ska tas om hand.

Kärnkraftsindustrins bolag, Svensk kärnbränslehantering – SKB, gör beräkningar som väger tungt i sammanhanget. Men SKB får kritik för otydlighet och för att räkna för lågt på kostnaderna.

En av kritikerna är Riksgälden som i ett remissvar till regeringen hävdar att informationen från SKB inte är tillräckligt transparent.

Otydligheten kan resultera i ett dolt stöd till kärnkraftsindustrin, säger John Hassler, professor på Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet.

– I praktiken är det enligt min uppfattning det samma som att ge ett stöd till kärnkraftsindustrin och skjuta kostnader på framtiden, säger John Hassler.

Hur mycket pengar rör det sig om, som kan fattas i framtiden?

– Det handlar om tiotals miljarder i skillnad.

Och vem är det som får betala?

– Ja, om pengarna inte räcker så är det förstås skattebetalarna som får betala, säger John Hassler.

Hassler har tidigare varit med och skrivit en rapport om kostnaderna för att ta hand om kärnkraftens restprodukter. 

– Ett sätt att skjuta kostnader på framtiden är att vara lite otydlig med beräkningarna. Prognoser ska inte göras av dem som har ett visst intresse av att få ett visst prognosutfall, säger han.

– Därför tycker jag att man i större utsträckning skulle lägga uträkningarna av de här prognoserna på oberoende myndigheter, snarare än på kärnkraftsindustrin, säger John Hassler.

Men Anna Porelius, kommunikationschef på SKB, tillbakavisar kritiken.

– Vi är fullt transparenta med vilka kostnader som de svenska kärnavfallsprogrammet är förknippat med.

Hur stor är risken att framtidens skattebetalare tvingas betala för kostnader som kärnkraftsbolagen borde ta i dag?

– Det är reglerat i lag att de svenska kärnkraftsbolagen ska stå för samtliga kostnader för att omhänderta det använda kärnbränslet och riva kärnkraftverken.

Så hur stor är risken?

– Det är ingen tvekan om att de har det ansvaret och de tar det ansvaret, säger Anna Porelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".