En ung pojke i Turkana i norra Kenya har fått ett paket terapeutisk mat (RUTF) av Rädda Barnen. RUTF är en slags nötkräm som är färdig att ätas direkt av barn som bedömts som undernärda. Turkana har varit ett av de värst drabbade områdena av torkan under 2017. FNs uppskattningar visar att undernäring i detta område är så hög som 30% hos barn under fem år.
En liten pojke i Turkana i norra Kenya har fått ett paket terapeutisk mat, ett slags nötkräm som är färdig att ätas direkt av barn som bedömts som undernärda. Turkana har varit ett av de värst drabbade områdena av torkan under 2017. Foto: Foto: Colon Crowley/Rädda Barnen

Rädda Barnen: Hundratusentals riskerar fortfarande svälta i Afrikas horn

"Svindlande att tänka hur många de är"
1:48 min

Risken för en storskalig svältkatastrof är fortsatt överhängande i Afrikas Horn, varnar organisationen Rädda Barnen.

Det som i början av året såg ut att kunna bli en dödlig katastrof för hundratusentals människor har inte blivit så illa som man befarade, men det är alldeles för tidigt att dra en lättnadens suck.

Allt arbete som har gjorts för att undvika katastrofen kan gå om intet om inte hjälpen fortsätter komma.

– Det vi har sett är att situationen är precis lika illa nu och risken för svält är lika stor som i början av året, säger Sebastian Derle, katastrofsamordnare på svenska Rädda Barnen, som precis kommit från Somalia per telefon från Kenya.

För sex år sedan svalt över 200 000 människor ihjäl i Somalia. Nu har många organisationer klappat sig själva på axeln över gott utfört arbete och till exempel Sida sade i augusti att svälten nu har kunnat undvikas i Somalia .

Men trots att man den här gången arbetat mycket bättre än år 2011 så kan man inte skära ner på hjälpen med en tum, trots att den här krisen av FN inte klassas som en hungersnöd, säger Derle.

– Det går inte att blunda för krisens omfattning oavsett vad vi kallar den.

Hela roten till problemet är uteblivna regn. Det finns två scenarier för hösten - det ena är att regnen kommer som de ska. Men även om regnen kommer snart så går det att skörda först nästa år. Och då behövs fortsatt hjälp för alla undernärda fram tills dess.

– Det är det bästa scenariot. Det värsta är att regnen inte kommer under hösten vilket skulle leda till en fullständig katastrof i hela regionen.

Då riskerar lika många dö som år 2011, även om det inte sker lika snabbt.

Just nu är över 70 000 barn i norra Kenya undernärda.

I Somalia är hela landet i kris och 400 000 barn hotas av akut undernäring.

Samtidigt hotar en kris i Etiopien, som dessutom tar emot tusentals somaliska flyktingar.

– Man tänker själv på att det är individer. För varje familj där barn drabbas är det en katastrof. Vid varje tillfälle man får träffa ett barn, som tittar på en och man får kontakt med barnet är det svindlande att tänka hur många barn som är i samma situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".