Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Orkanen Maria har gjort hela Puerto Rico strömlöst

Uppdaterat onsdag 20 september 2017 kl 23.19
Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 20.57
Vår USA-korrespondent Kajsa Boglind: Svårt att få en överblick av skadorna
(1:26 min)
Blåst på parkering. Sattelitbild.
Parkeringsplats i San Juan, Puerto Rico, tidigare i dag. Foto: TT/Montage

Efter att ha orsakat omfattande skador på ön Dominica nådde orkanen Maria under onsdagen Puerto Rico. Hela ön är nu strömlös och chefen för öns katastrofmyndighet säger att Maria har förstört "allt i sin väg".

– Den information vi har fått hittills är inte uppmuntrande, säger myndighetschefen Abner Gómez, och uppmanar alla att stanna inne i sina hem, rapporterar BBC.

Redan tidigare under dagen hade gatorna tömts och befolkningen har barrikaderat sig inför ankomsten av "den värsta stormen det senaste århundradet".

Vid 23-tiden på onsdagen, svensk tid, hade räddningsarbetet fortfarande inte kommit igång, säger vår USA-korrespondent Kajsa Boglind.

– Det är svårt att få en överblick av skadorna ännu. Räddningsarbetet väntas inte kunna komma igång förrän någon gång i natt, säger Kajsa Boglind. 

Hela ön är utan ström, stora delar av huvudstaden är översvämmad och det finns rapporter om byar där i princip alla hus är förstörda, berättar vår korrespondent.

Har du sett uppgifter om några människor skadats? 

– Nej, jag har inte det och det är svårt att veta om det beror på att man faktiskt klarat sig eller om det beror på att man inte vet. Folk kan fortfarande inte gå ut, inte ens räddningsarbetarna är ute ännu, så det finns en risk att vi får veta mer längre fram, säger Kajsa Boglind. 

Vart tar orkanen vägen nu?

– Nu går den västerut mot Dominikanska Republiken. Orkanen har precis nedgraderats till en tvåa, med lägre vindstyrkor, men risken är att den får upp farten igen innan den drar in över land. Det väntas bli någon gång i morgon bitti, säger vår USA-korrespondent Kajsa Boglind.

Puerto Rico drabbades inte direkt av orkanen Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Borgmästaren i San Juan, Puerto Ricos huvudstad, har uttalat sig till  nyhetskanalen MSNBC att Puerto Rico kan komma att vara strömlöst uppemot flera månader till följd av orkanens förstörelse.

Borgmästaren hänvisar till erfarenheter efter tidigare orkaner. Efter  orkanen Hugo, år 1989, var delar av landet utan ström sex månader. Efter orkanen George, år 1998, fanns det hushåll som var utan ström drygt fyra månader, förklarar borgmästaren i San Juan.

USA:s orkancenter NHC har varnat för "potentiellt katastrofala" effekter. Förödande vindar, regn och översvämningar väntas.

Maria har de senaste dygnen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Sent på onsdagen svensk tid blev den nedgraderad till kategori två, vilket innebär ihållande vindar på 42-49 meter per sekund.

Guvernören Ricardo Rossello beskriver Maria som "den värsta stormen det senaste århundradet", enligt nyhetsbyrån AFP.

"Vid klockan 5 hade vi tagit emot 11 229 flyktingar och 580 husdjur", skriver han på Twitter.

USA:s president Donald Trump lovar på Twitter hjälp till öns invånare:

"Puerto Rico drabbas hårt av en ny monsterorkan. Var försiktiga, våra hjärtan är med er - vi kommer med hjälp!", skriver han.

I tisdags slog Maria till mot ön Dominica, längre sydösterut i Karibien. Där är kommunikationerna fortfarande brutna, men lokala medier lägger ut bilder från en överflygning som visar på stor förödelse. Flera människor ska ha omkommit.

Marias styrka väntas långsamt avta när den lämnar Puerto Rico på torsdag morgon. Det är fortfarande osäkert om den kommer att nå USA:s kust.

Orkanen Irma, som drabbade området för bara ett par veckor sedan, lämnade efter sig omkring 40 döda i Karibien, innan den vek av mot USA-delstaten Florida där totalt 50 dödsfall rapporterats.

Enligt svenska UD befinner sig ett hundratal svenskar i den karibiska övärlden. UD har inga uppgifter om svenskar som skadats i orkanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".