Belal 20 år med mamma och syster räknar med att flytta tillbaka till Burma
Belal, till höger, med mamma och syster räknar med att flytta tillbaka till Burma. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Belals bror mördades i Burma

Riskerar att behöva stanna i Bangladesh länge
1:54 min

20-åriga Belal är en av de nästan en halv miljon rohingyer som flytt Burma och försöker skapa sig en tillvaro i grannlandet Bangladesh.

Bangladesh har nu skickat militär till området vid Burmas gräns för att hantera krisen för nästan en halv miljon rohingyaflyktingar. Landet ser ingen lösning i sikte och oron är stor för att den humanitära krisen ska bli långvarig. Det saknas boende, mat, vatten och sjukvård.

Belal står och fixar med bamburören och plasten till taket på det lilla boende, där hans familj nu ska fortsätta sin vardag - föräldrarna, syster och bror.

Stigen är lerig, barn skriker och det är trångbott, men redan att få tak över huvudet är ett steg framåt. Annars ser man rader av kvinnor med barn i famnen som sover ute även i regnet.

Tror du att du kommer flytta tillbaka till Burma?

- Ja ja ja, svarar Belal med eftertryck, lite stolt och nästan med trotsig blick.

Buddistiska munkar dödade hans bror. De kom med machete och vapen och förde honom avsides. 20-åringen svarar motvilligt att han kände igen munkarna. Han vet inte vad de heter men precis vilka de är.

Brodern dödades redan före den 25 augusti, startdagen för denna senaste våg av fördrivning av rohingya från Burma. Att rohingyiska självständighetsivrare attackerade polisstationer med ett tiotal döda gav bränsle till vad FN nu kallar etnisk rensning.

Striden mellan Bangladesh och Burma om ansvarsfrågan för rohingyerna fortsätter. Relationen är infekterad med upprepade burmesiska kränkningar av Bangladesh luftrum.

Ingen här hörs sätta tilltro till Aung San Suu Kyi om att återta rohingyer, utan Belal och hans familj riskerar att behöva bo länge i sitt skjul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".