Mellanösternkorrespondent johan-mathias sommarström i Sulaymaniyah i Irakiska Kurdistan.
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
Kurdiska flaggor vid självständighetskampanjen i Sulimaniayh.
2 av 2
Kurdiska flaggor vid självständighetskampanjen i Sulimaniayh. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Ökat tryck mot kurdisk självständighetsomröstning

1:51 min

Turkiet hotar med sanktioner, USA och Iran varnar för instabilitet men det kurdiska självstyret tänker genomföra folkomröstningen på måndag.
Och det mesta tyder på att det kommer att bli ett rungande ja till självständighet.

En jublande folkmassa på idrottsstadion i Irakiska Kurdistans näst största stad Sulaymaniyah.

Tusentals människor har kommit för att visa sitt stöd för folkomröstningen och i förlängningen självständighet från Irak. En av talarna är president Barzani.

Han säger att vi väntat länge nog, att Kurderna lovats självständighet ända sedan första världskriget och det ottomanska rikets fall, nu är det är dags för det kurdiska folket att få sin vilja igenom.

Publiken jublade.

– I dag är en historisk dag för kurderna. Vi är här för att fira med alla som är här och visa vårt stöd för folkomröstningen och drömma om ett självständigt Kurdistan säger kvinnan som presenterar sig som Rosita.

Förhoppningarna här är stora men lika stor är omvärldens oro.

Irak menar att folkomröstningen bryter mot konstitutionen och har hotat att de inte kan garantera säkerheten om kurderna försöker bryta sig loss.

Turkiet har hotat med sanktioner och USA har försökt övertyga det kurdiska självstyret att avbryta folkomröstningen. Också grannen Iran är emot och varnar för instabilitet.

Olyckskorpar pekar på alla svårigheter kurderna kan få med grannar som är emot självständighetstanken. Dessutom råder en dispyt om vilka gränser som egentligen gäller, i folkomröstningen ingår bland annat kristna och yazidiska områden som låg under irakisk administration till terrorsekten IS kom 2014.

Men det är frågor som ingen på folkomröstningskampanjen på stadion i Sulaymaniyah bryr sig om. Här är det tanken på ett eget land som dominerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista