Utanför den raserade skolbyggnaden har frivilliga läkare och sjuksköterskor upprättat ett litet fältsjukhus.
1 av 3
Utanför den raserade skolbyggnaden har frivilliga läkare och sjuksköterskor upprättat ett litet fältsjukhus. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio
Neurokirurgen Joel Borboo har vårdat barn som överlevt jordskalvet, men också sett döda barn som lyfts ut ur rasmassorna med spår av tårar på kinderna.
2 av 3
Neurokirurgen Joel Borboo har vårdat barn som överlevt jordskalvet, men också sett döda barn som lyfts ut ur rasmassorna med spår av tårar på kinderna. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio
Frivilliga hjälper till med att leta efter överlevande i rasmassorna.
3 av 3
Frivilliga hjälper till med att leta efter överlevande i rasmassorna. Foto: Rebecca Blackwell / TT

Kampen för att hitta överlevande fortsätter i Mexiko

"Politikerna struntar i om vi lever eller dör"
1:47 min

I Mexiko har tre dagars landssorg utlysts efter jordbävningen i tisdags då 230 människor omkom. Fortfarande pågår kampen för att hitta överlevande. Bland annat flera barn som ligger begravda under rasmassorna i en skola som kollapsat i södra Mexiko City.

– En ögonläkare! Har vi en ögonläkare här? Skriken ekar utanför grundskolan Enrique Rebsamen i Mexico City, där läkare upprättat ett fältsjukhus mitt i gatan.

På andra sidan avspärrningarna kör militärens grävskopor grus och cementblock från den raserade skolbyggnaden.

Det vimlar av frivilliga som kommit hit med hemlagad mat, vattendunkar och mer mediciner.

– Jag kom hit direkt från sjukhuset, när mitt jourpass var slut så åkte jag så fort jag kunde, säger sjuksköterskan Elsa Chávez, som sorterar rena nålar, gasbindor och läkemedel i olika lådor. För henne var det självklart att hjälpa till.

– Vi mexikaner har vant oss vid att regeringen inte hjälper oss, politikerna struntar i om vi lever eller dör, säger Elsa, innan folk runt omkring oss börjar ropa efter en bår och en neurokirurg. Man har hittat en till levande skolflicka i rasmassorna.

Flickan levde, men hade ett stort sår i huvudet. Jag blir glad över att kunna vårda de som överlever, men när jag ser döda barn med spår av tårar längs kinderna så gör det ont, säger neurokirurgen Joel Borboo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".