Dan eliasson
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rikspolischefen och it-säkerheten

Kritik mot Eliasson efter utfrågning om SR:s avslöjande

Eliasson: Varken jag eller media kan avgöra vad som är rätt eller fel
0:25 min

Rikspolischefen Dan Eliasson och justitieminister Morgan Johansson (S) har frågats ut i Riksdagens justitieutskott med anledning av Ekots och P4 Stockholms avslöjande i polisens hantering av sitt personal- och lönesystem.

– Jag har inte gjort något undantag från säkerhetsförordningen. Jag är övertygad om att vi har gjort rätt i enlighet med de regler som finns, säger Dan Eliasson efter utfrågningen.

2015 beslutade rikspolischefen att göra undantag från säkerhetsskyddsförordningen så att ett privat företag skulle få så kallad fjärråtkomst till polisens lönesystem. Detta utan att använda sig av kryptering godkänd av försvaret, något som krävs enligt förordningen. Med anledning av detta frågades han ut i dag i Riksdagens justitieutskott. 

– Jag redogjorde för hur jag ser på rättsläget och så har jag konstaterat att varken jag eller utskottsledamöter eller media kan avgöra vad som är rätt eller fel i det här sammanhanget, utan det är Säpo som är tillsynsmyndighet. Vi får avvakta deras utfall, säger Dan Eliasson. 

Men flera av utskottets ledamöter är kritiska mot Dan Eliassons beslut. Enligt ledamoten Johan Hedin (C) rör det sig om ett "solklart regelbrott"

– Jag har svårt att se att en myndighetschef kan sitta kvar om han bryter mot väldigt viktiga säkerhetsregler, säger Johan Hedin (C).

Även ledamoten ledamoten Anti Avsam (M) är tveksam till Eliassons redogörelse för hanteringen av personal- och lönesystem. 

– Den uppfattningen som redogörs för här idag, och som också redogjorts för tidigare stämmer ju inte överens med vad som är känt om ett tidigare beslut, som snarare stämmer med säkerhetsskyddsförordningen. Det låter som en efterhandskonstruktion i mina öron, säger Anti Avsan (M).  

 

Relaterat

Mer om Polisens it-säkerhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".