Nordiska motståndsrörelsen, nazister
Polis på plats vid en otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg på söndagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Löfven bjuder in till samtal om nazistdemonstrationer

Löfven: De här krafterna tänker inte på åsiktsfrihet
1:30 min

Efter att nazistiska NMR demonstrerade utan tillstånd i Göteborg i söndags, vill statsminister Stefan Löfven bjuda in andra partier till samtal.

– Jag tycker att vi på riktigt behöver fundera igenom hur vi både står upp för åsiktsfrihet och demonstrationsrätt och faktiskt försvarar den. För de här krafterna tänker inte på åsiktsfrihet som en del i ett samhälle som de vill ha - utan det är precis tvärtom - och då har demokratin rätt att försvara sig, säger Stefan Löfven till nyhetsbyrån TT. 

Nordiska motsåndsrörelsens demonstration i Göteborg i söndags skedde utan att organisationen begärt tillstånd och polisen har kritiserats för att den inte ingrep mot demonstrationen.

En av kritikerna är Eric Rönnegård, som under 80- och 90-talet arbetade som polischef i Stockholm. Han är överhuvudtaget kritisk till att NMR tillåtits demonstrera på det sätt de gjort under senare år.

– Det här att polisen i flera år nu låtit nazister marschera med skyddsvakter och plexiglassköldar, det hade inte tillåtits på 1990-talet, säger han. 

I slutet av 1980-talet skärptes lagen om hets mot folkgrupp, med det uttalade syftet att lagen skulle tvinga rasistiska grupper till passivitet. Enligt Eric Rönnegård uppfyllde lagen också sitt syfte under 90-talet.

– Det fungerade, det blev inget utrymmer för det här grupperna, för hets mot folkgrupp täcker in väldigt, väldigt mycket. 

Nästa lördag kommer NMR att hålla en större demonstration, som beviljats tillstånd. Liknande demonstrationer har utförts i flera svenska städer de senaste åren.

Den rättspraxis som nu vuxit fram och som lett till att rättsväsendet under senare år accepterat att nazister tågar genom svenska städer i uniformsliknande klädsel och med sköldar och fanor, är felaktig och i strid med intentionen med den lagskärpning som skedde i slutet av 80-talet, menar Eric Rönnegård.

Polisen i Göteborg har de senaste veckorna fått hård kritik för hur den hanterat Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. Polisområdeschefen i Göteborg, Erik Nord, har uttalat att han inte är säker på att det skedde några lagbrott när NMR demonstrerade i Göteborg söndags.

Men han håller med Eric Rönnegård om att flera av de demonstrationer som organisationen hållit under senare år borde kunna anses bryta mot lagen om hets mot folkgrupp.

– Vi har sett filmer och bilder från NMR:s demonstrationer runt om i landet och då har vi fått känslan att det måste gå att beivra de här brotten. Det går att göra en betydligt mer samlad bedömning av omständigheter, som kanske inte riktigt tagits hänsyn till hittills när NMR har demonstrerat, säger Erik Nord.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till TT att regeringen ska bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet.

Enligt Morgan Johansson handlar frågan om ett "klassiskt demokratiskt dilemma".

– Vi värnar de demokratiska fri- och rättigheterna. Samtidigt finns det grupper som verkar för att avskaffa just dessa. Då är frågan hur man ska hantera den situationen. Det här är inget nytt men det har aktualiserats igen, där huvudfrågan är hur vi skyddar demokratin mot icke-demokrater.

Sverigedemokraterna däremot får inte vara med.

– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har inte samma värdegrund enligt min uppfattning, och därför bjuder vi inte in dem till de här samtalen, säger justitieministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".