Facebook
Foto: Janerik Henriksson/TT

Internationella nätjättar ska beskattas hårdare

Facebook, Google, Apple och Amazon är i fokus när EU vill beskatta internationella internetföretag. I dag presenterades flera förslag på lösningar.

De stora internationella företagen som främst verkar på nätet betalar betydligt mindre skatt i Europa jämfört med traditionella företag som måste ha fysisk närvaro i länderna där de verkar. It-företagen betalar i snitt 10,1 procent skatt, att jämföra med 23,3 procent som gäller för andra företag. Det står i en rapport som EU-kommissionen presenterade i dag, som bland annat Bloomberg fått se på förhand. 

I rapporten finns också flera förslag på hur det här förhållandet kan ändras. Målet är en rättvis och effektiv beskattning av företagen, säger Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen. 

– Vi beskriver utmaningarna medlemsstaterna möter när de ska beskatta den digitala ekonomin och se till att intäkter beskattas där de faktiskt tjänas, säger Valdis Dombrovskis. 

Företag som Google, Facebook, Apple och Amazon behöver inte ha en fysisk närvaro i länderna där försäljningen sker. Det gör att det också blir enklare att skapa fördelaktiga upplägg där den stora majoriteten av beskattningen sker i fördelaktiga länder istället för att skatta i varje land man gör affärer i. Inom EU är det främst Irland och Luxemburg. 

Det pågår ett arbete i OECD med att ta fram en bredare internationell överenskommelse om hur företagen ska beskattas. I första hand vill EU se att den kommer på plats.

Men flera EU-länder tycker att arbetet går för långsamt så för att undvika lokala åtgärder lägger nu EU-kommissionen även fram vad som kallas för kortsiktiga åtgärder som kan införas så snart som möjligt.

Ett av förslagen som tidigare presenterats av Frankrike och diskuterades på ett toppmöte för finansministrar i helgen kallas "utjämningsskatt". Den skulle läggas på företagets omsättning i de länder där intäkterna skapas. 

De andra förslagen handlar om att ta ut en skatt från köp i nätbutiker som är i andra länder och från intäkterna på försäljning av annonsplatser och digitala tjänster. Dessa förslag skulle alltså rikta in sig mot hur en rad av de stora internationella digitala företagen tjänar sina pengar. 

Rapporten som presenterades i dag ska tas upp på ett EU-toppmöte i Tallin nästa fredag. Sedan hoppas kommissionen att länderna kommer överens om vägen framåt innan Ekofin-mötet 5 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".