Florian Philippot framför en affisch med Marine Le Pen. Foto: Louise Nordström/TT.
Det var då: Florian Philippot framför en affisch med Marine Le Pen. Foto: Louise Nordström/TT.

Andremannen i Nationella Fronten lämnar partiet

"Partiet kommer ta en skrämmande väg"
1:45 min

I Frankrike har konflikten i det högernationalistiska partiet Nationella fronten blivit allt tydligare sen misslyckandet i presidentvalet i maj. På franska tv-kanalen France 2 i morse meddelade andremannen i partiet, Florian Philippot, att han lämnar partiet.

c har beskrivits som Marine Le Pens högra hand och han har ansvarat för Nationella frontens strategiska arbete och kommunikation.

Han står bakom arbetet med att försöka tvätta bort partiets extrema retorik, antisemitismen och rasismen. Därmed har partiet lockat nya väljargrupper. Hans linje i partiet har också varit starkt EU-kritisk.

I juni misslyckades Philippot med att bli invald i parlamentet, men då hade han redan bildat en egen organisation "Le Patriotes" – "Patrioterna".

Eftersom han vägrar att avsäga sig arbetet med den organsiationen, så meddelar partiledaren Marine Le Pen nu, att han inte längre kan vara ansvarig för Nationella frontens strategiarbete, men att han får behålla sin post som vice ordförande.

Det är en petning som Philippot tar konsekvenserna av och avgår.

Sen Marine Le Pens misslyckande i presidentvalet i maj, har konflikterna om vilken politik Nationella fronten ska föra blivit allt tydligare.

Florian Philippot säger till franska medier att han tror att Nationella fronten kommer att välja en skrämmande väg och att partiet kommer att hinnas upp av sina gamla demoner.

Politiska bedömare tror att partiet framöver kommer att lägga tyngdpunkten i sin politik på frågor om immigration, islam, identitet och säkerhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".