Kvinnor vinnare i lönerace

2:11 min

Kvinnors löner har ökat mer än mäns löner de senaste åren, visar en ny rapport från LO.

Lärare, sjuksköterskor och andra tjänstemannagrupper i offentlig sektor pekas ut som vinnare av facket. 

Socialsekreteraren Malin Simonsson från Stockholm tycker att det märks att det har blivit mer pengar i lönekuvertet. 

– Jag har märkt en ganska stor förändring från när jag började jobba. Men jag tycker fortfarande att det är ganska lågt och också att vi får tuffare och tuffare arbetsuppgifter, säger hon.

LO har sammanställt och bearbetat lönestatistik från SCB för åren 2015-2016. För första gången sedan 2007-2008 har lönerna ökat mer för kvinnor än för män räknat både som procent och i kronor. 

Medellönen för kvinnor var förra året 29 900 kronor i månaden jämfört med 34 400 för män. Löneökningen var 1 510 kronor för kvinnor jämfört med 1 220 för män. 

Enligt LO:s lönerapport är kvinnodominerade tjänstemannagrupper i offentlig sektor vinnare i löneracet. De senaste två åren ökade grundskollärares löner med 9 procent, sjuksköterskors med 7 och socialsekreterares löner med drygt 8 procent. 

Socialsekreterare tjänar nu i snitt 31 600, men Malin Simonsson som är fackligt aktiv på sin arbetsplats tycker att lönen borde kunna öka mer. 

– Jag tycker att vi gör ett väldigt viktigt jobb och att vi borde få betalt för det. Vi har ett ganska slitigt jobb emellanåt, säger hon. 

Vad kan det handla om? 

– Det är tuffa beslut vi behöver ta. Till exempel att besluta om barn kan bo kvar hos sina föräldrar eller inte, och det är bland det tuffaste man kan bestämma om att barn ska bo någon annan stans.

LO har också jämfört tjänstemäns löner med arbetares, alltså LO-yrken. Tjänstemän hade förra året en medellön på 38 200 jämfört med 25 800 för arbetare. Lönerna ökar mer för tjänstemän vilket LO bland annat förklarar av att staten skjutit till pengar till lärarlöner. 

Medellönen för alla anställda var 32 200 förra året. Reallönen, alltså det som blir kvar i plånboken när inflationen räknas bort, har ökat med i snitt 2 procent per år för arbetare och med 2,4 procent för tjänstemän sedan mitten av 1990-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista