Dan Eliasson
Foto: Christine Olsson/TT

Oppositionspolitiker: Tydligt regelbrott av rikspolischefen

Oppositionspolitiker: Tydligt regelbrott av Rikspolischefen
4:35 min

Efter dagens utfrågning av rikspolischefen i justitieutskottet så säger nu flera ledamöter till Ekot att det är uppenbart att Dan Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen genom beslutet att inte använda kryptering godkänd av försvarsmakten när ett privat företag ska ges åtkomst till polisens lönesystem.

– Vi tycker det här är väldigt allvarligt, är det någon man ska förvänta kan följa säkerhetsskyddsförordningen och lagar och regler så är det rikspolischefen, Andreas Carlson är rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

I dag hölls utfrågningen av rikspolischefen efter Ekots och P4 Stockholms avslöjanden om hur Dan Eliasson 2015 fattade ett beslut om ett undantag från säkerhetsskyddsförordningen. Eliasson beslutade då att ett externt företag skulle få fjärråtkomst till polisens lönesystem Palasso, som innehåller hemliga uppgifter med bäring på rikets säkerhet, utan att använda sig av ett kryptosystem godkänt av Försvarsmakten, något som krävs enligt förordningen.

Eliasson har tidigare hävdat att han inte gjort något fel när han fattade beslutet. Men nu är han något  mer svävande:

– Varken jag eller i slutändan utskottsledamöter eller media kan avgöra vad som är rätt eller fel i det här fallet utan det är Säpo som är tillsynsmyndighet. Säpo tittar på frågorna och då får vi avvakta deras utfall.

Ledamöter från Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna tycker efter utfrågningen att det är tydligt att Rikspolischefen brutit mot säkerhetsskyddsförordningen när man bestämde sig för att låta ett privat företag få åtkomst till polisens lönesystem utan kryptering godkänd av försvarsmakten.

– För mig så är det solklart att det skett ett regelbrott, jag har svårt att tänka mig att en myndighetschef kan sitta kvar om man bryter mot viktiga säkerhetsregler, säger Johan Hedin, Centerpartiet. Om man använder ett annat kryptosystem så ska det ha godkänts av Försvarsmakten, något sådant godkännande föreligger inte.

Hur ser du på det?

– I grunden tycker jag att polisen som ingår i kuppförsvaret av Sverige hanterar sina uppgifter på ett sätt som inte är godkänt, det är dåligt.

Han menar att det framgår av polisens beslut från 2015 att man är medveten om att kryptering godkänd av försvaret krävs enligt säkerhetsskyddsförordningen men:

– Det jag hör idag är att man inte förstår innebörden av regeln, det låter märkligt, det låter som en efterhandskonstruktion.

Just nu håller såväl säkerhetspolisen som åklagare på med en granskning, och justitieminister Morgan Johansson vill invänta den innan han gör något uttalande.

Ekot kunde i veckan avslöja att så sent som i våras slöts ett avtal som gav det privata företaget CGI åtkomst till polisens lönesystem Palasso via en vanlig internetuppkoppling, utan kryptering godkänd av Försvaret.

Rikspolischefen hävdar nu att den lösningen ännu inte är i drift och att man avvaktar Säpos granskning.

– Vi har ju systemen för löneadministration inom huset, innanför vårt skalskydd. Vi har ingen lösning där vi skickar de uppgifterna ut. Vi har inte outsourcat administrationen på något sätt, däremot har vi några konsulter som hjälper oss med administrationen inom våra väggar men de är registerkontrollerade och säkerhetsklassade.

I avtalet med CGI kallar ni det för funktionell outsourcing, det står där att uppkopplingen gentemot det där företaget när de ger åtkomst till lönesystemet sker via internet, är det inom era lokaler?

– Vi… då ska man ställa frågan: Används den lösningen idag?

Då ställer jag frågan, används den lösningen idag?

– Nej, vi administrerar löneadministrationen inom våra lokaler inom vårt skalskydd

Har den använts tidigare?

– Nej

 Den har aldrig använts?

– Nej, den lösning som vi har utvecklat tillsammans med ett företag den har inte börjat tillämpas ännu, och nu tänker vi avvakta Säpos granskning innan vi gör några ytterligare ställningstaganden och jag kommer inte kommentera det mer nu.

Roger Haddad, Liberalerna är ändå orolig för att hemlig information kan ha kommit i orätta händer:

– Det som oroar mig är att Försvarsmakten har helt olika infallsvinklar i det här viktiga ärendet med risk för att viktig information om polismedarbetare, deras arbetsuppgifter, adresser det vill säga mycket känslig information, kan ha hamnat i felaktiga händer, säger Roger Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".