Bild på terrorforskaren Hans Brun.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Terrorexpert: Rapporteringen kan skapa onödig oro

Polisen får omkring 6 000 tips i månaden
1:02 min

Den information som delats av medier i Sverige idag om en terrorhotbild kan skapa onödig oro, enligt terrorexperten Hans Brun på Försvarshögskolan som poängterar att säkerhetspolisen får in ungefär 6 000 underrättelser per månad.

– Det hör väl nu till det normala att Säpo får in information om hot som de måste ta ställning till. Enligt de uppgifter som jag har sett får de in runt 6 000 tips i månaden. Fanns det en risk för allmänheten skulle man ju gå ut med det, säger Hans Brun som är verksam på Försvarshögskolan.

Vad ska man tänka på som medborgare när det drar igång en massa lösryckta detaljer?

– Det viktigaste är att man undviker att bara följa sociala medier och helt okritiskt ta in information därifrån. Jag tror att det är väldigt viktigt att man använder sig av kvalitetsmedia, och att den information i största möjliga möjlighet är verifierad och granskad, säger Hans Brun.

Finns det någon risk att informationsspridningen förstör polisens operativa arbete?

– Ja, men det hör på något sätt till det öppna samhället. Det största problemet är att man är att man skapar oro hos människor som är bekymrad över samhällsklimatet.

Men märker du att svensk media har blivit mer hetsigt och lite mer notisdrivet?

– Det har blivit mer notisdrivet och vi har de här sociala medierna där det går ruskigt fort.

Och mediekonsumenten förväntar sig det?

– Ja, och då måste mainstreammedia hänga på och det är konkurrens och det i sin tur kan ju påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".