Morgan Johansson
Foto: Erik Simander/TT

Regeringen bjuder in till samtal om nazistdemonstrationer

Morgan Johansson: Vi ska träffas och se vad vi kan göra
1:45 min

Statsminister Stefan Löfven bjuder in övriga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om hur antidemokratiska strömningar ska kunna motverkas.

Anledningen till inbjudan är demonstrationen utan tillstånd i Göteborg i helgen av den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, enligt Justitieminister Morgan Johansson.

– Vi bjuder in de andra demokratiska partierna till en diskussion om vilka eventuella åtgärder som ska tas. Det har kommit reaktioner från bland annat den här demonstrationen i söndags, säger han.

Anser du att Sverigedemokraterna inte är ett demokratiskt parti?

– Det är ett raistiskt parti med nazistiska rötter, och det har inte samma värdegrunder som övriga partier och därför är dom inte inbjudna till detta.

Har regeringen något initiativ eller idé om hur det ska kunna gå till?

– Inbjudan till det här går ut nu, antingen idag eller imorgon, och så ska vi träffas och se vad vi kan göra. Men både lagstiftningsåtgärder, men kanske också olika typer av åtgärder för att bevaka dom här grupperna mer, skärpa bekämpningen av hatbrott till exempel. Det kan vara några av förslagen som jag tycker vi kan diskutera, säger Morgan Johansson.

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen har av polisen fått tillstånd att demonstrera i samband med bokmässan i Göteborg den 30 september. Men dom får inte gå exakt den väg som de önskade.

Därför genomförde ett 50-tal nazister en demonstration i söndags utan tillstånd. Något som är tillåtet enligt svensk grundlag, bara inte den allmänna ordningen störs.

Polisen i Göteborg ingrep inte vilket orsakat en intensiv debatt. Nu bjuder alltså regeringen in oppositionen för att diskutera om något kan göras för att polisen ska kunna ingripa.

Det finns saker att göra, säger moderaten Thomas Tobé som är ordförande i justitieutskottet.

– Jag kan också konstatera att polisen skulle kunna ha, med dagens gällande regelverk och lagstiftning vara väldigt mycket mer aktiv när det gäller vilka symboler man bär, ifall man uttrycker hat och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".