USA utökar sanktionerna mot Nordkorea

0:17 min

USA kommer att utöka sanktionerna mot Nordkorea, meddelar president Donald Trump.

Donald Trump har utfärdat en presidentorder som ska ge USA möjlighet att komma åt individer och företag som gör affärer med Nordkorea, rapporterar Reuters.

Den nya ordern ger USA:s finansdepartement möjlighet att belägga utländska banker, som genomför transaktioner kopplade till handel med Nordkorea, med sanktioner.

Trump säger också att presidentordern riktas mot Nordkoreas sjöfartshandel.

Enligt Donald Trump kommer de nya sanktionerna att strypa de inkomstkällor som ger Nordkorea möjlighet att utveckla vapen.

På frågan om dialog med Nordkorea fortfarande kan vara aktuellt, svarar han:

– Varför inte?

De nya sanktioner kan bland annat innebära att kinesiska banker tvingas välja mellan att sluta göra affärer med Nordkorea eller svartlistas av USA.

Liknande sanktioner har tidigare använts mot Iran som tvingade företag att sluta göra affärer med landet för att itne utestängas från USA:s financiella system. 

Nordkoreas exportinkomster uppgår i dag till 3 miljarder dollar. Säkerhetsrådets senaste sanktioner innebar en förlust av en tredjedel av Nordkoreas exportinkomster, om sanktionerna implementeras fullt ut. 

Samtidigt meddelade även EU att man enats kring ett nytt paket med sanktioner mot Nordkorea. De nya EU-sanktionerna innebär bland annat ett förbud mot investeringar i det slutna landet och även ett stopp för EU:s oljeexport till Nordkorea. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista