Ett barn och en kvinna pumpar vatten.
1 av 3
Flyktinglägret för rohingya i Bangladesh. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Porträtt på en man.
2 av 3
Vi klarar inte att täcka behoven, säger Arunn Jegan från Läkare utan gränser. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Människor står vid en lastbil.
3 av 3
Flyktinglägret för rohingya i Bangladesh. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Hjälpinsatserna till rohingyer räcker inte till

"Mat, boende, vatten och vård brådskar"
1:54 min

I Bangladesh har hjälpinsatserna nu dramatiskt ökat för att undvika en hälsokatastrof bland den nästan halva miljon rohingyer som flytt från Burma. Situationen är ytterst prekär för nästan alla.

FN-organen och olika frivilligorganisationer har under torsdagen blivit allt mer synliga på plats, men Läkare utan gränsers talesperson Arunn Jegan säger att gapet är stort mellan behoven och vad som går att leverera.

– Mat, boende, vatten, sanitet och vård brådskar, säger Arunn Jegan.

De två stora lägren, som redan fanns här för rohingyer som tvingats fly i en tidigare omgång, har nu vuxit ihop till ett. I detta trängs nu åtminstone en halv miljon människor.

Det är skjul, byggda av bamburör och svart plast, som klättrar längs de leriga kullarna och som riskerar att rasa vid ett jordskred.

Till skillnad från i går syns en och annan vattenpump, men det saknas toaletter, och vattnet som människor dricker tar de även från fält och dammar som innehåller avföring, enligt Läkare utan gränser.

Det är också svårt att komma in med förnödenheter mellan kullar och översvämmade risfält. Den enda vägen går vid kanten av lägret. Men det var påtagligt många fler organisationer idag som delade ut rispåsar, bamburör, bastmattor, kläder och annat. Köerna var både många och långa.

FN uppskattar att 440 000 rohingya har flytt, men från Bangladesh kunde man idag se en rad rökpelare inne i Burma, där alltså den etniska rensningen tycks fortsätta. Och lokala journalister talar om att flyktingarna är betydligt många fler.

– Vi hanterar skottskador och sår, förutom att flyktingarna är i chocktillstånd, säger Arunn Jegan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".